Παθήσεις μαστού
Οι παθήσεις του μαστού́ αποτελούν ένα σημαντικό́ κεφάλαιο στη γενική́ χειρουργική́ και αφορούν τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις καταστάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι καθοριστικές για την πορεία της υγειάς των ασθενών.
Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις μαστού;
Η παθολογία του μαστού περιλαμβάνει αρκετές παθήσεις, οι οποίες ενδέχεται να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Συνοπτικά στις καλοήθεις παθήσεις μαστού ανήκουν οι φλεγμονώδεις παθήσεις, οι καλοήθεις όγκοι, οι κύστες μαστού ή οι εκκρίσεις από τη θηλή. Αντιθέτως, στις κακοήθεις παθήσεις ανήκουν τα καρκινώματα, τα οποία διακρίνονται σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση.
Καλοήθεις παθήσεις μαστού
Πιο συγκεκριμένα, οι πιο συχνές καλοήθεις παθήσεις του μαστού είναι οι κάτωθι:
Φλεγμονώδεις παθήσεις μαστού
Η μαστίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές φλεγμονώδεις παθήσεις του μαστού και εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οφείλεται συνήθως σε βακτηριακή λοίμωξη, κυρίως από τον Staphylococcus aureus, που εισέρχεται μέσω μικροτραυματισμών της θηλής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο και πρήξιμο του μαστού, συνοδευόμενα από πυρετό και ρίγος.
Μια ακόμη φλεγμονώδης πάθηση είναι το απόστημα μαστού, το οποίο μοιάζει με τα υπόλοιπα δερματικά αποστήματα. Εμφανίζεται με έντονο πόνο, τοπικό πρήξιμο και πυρετό.
Καλοήθεις όγκοι μαστού
Οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι μαστού είναι τα ινοαδενώματα και τα λιπώματα μαστού. Ειδικότερα, τα ινοαδενώματα αποτελούν τον πιο συχνό καλοήθη όγκο του μαστού και εμφανίζονται συνήθως σε νεαρές γυναίκες. Εκδηλώνονται ως σκληρά και ευκίνητα ογκίδια, τα οποία όμως είναι συνήθως ανώδυνα. Ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο, εάν είναι επιφανειακά ή πίσω από τη θηλή.
Τα λιπώματα μαστού εμφανίζονται εξαιτίας υπερπλασίας λιποκυττάρων. Ενδέχεται να εμφανιστούν σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, όμως εντοπίζονται συχνότερα σε ασθενείς άνω των 50 ετών.
Ο φυλλοειδής όγκος είναι σπανιότερος και μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Χαρακτηρίζεται από ταχεία αύξηση μεγέθους και εμφανίζεται ως μια ανώδυνη, συνήθως μεγάλη μάζα.
Κακοήθεις παθήσεις μαστού
Οι τύποι του καρκίνου του μαστού είναι πολλοί, όμως πολλοί εξ αυτών έχουν πολύ καλή πρόγνωση, εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Ειδικότερα, μερικές από τις κακοήθεις παθήσεις του μαστού είναι οι παρακάτω:
- Μη-διηθητικό πορογενές καρκίνωμα in situ: είναι ο πιο συχνός τύπος μη διηθητικού καρκίνου του μαστού. Συχνά ανιχνεύεται μέσω μαστογραφίας χωρίς να είναι ψηλαφητό, αν και μερικές φορές μπορεί να παρουσιάζεται ως ψηλαφητό ογκίδιο.
- Διηθητικός Πορογενής Καρκίνος Μαστού μη-ειδικού τύπου: είναι ο συχνότερος ιστολογικός τύπος καρκίνου του μαστού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 75% των περιπτώσεων. Προέρχεται από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων και ενδέχεται να επηρεάσει και τους λεμφαδένες.
- Μη διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα in situ: θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Η παρουσία του αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διηθητικού τόσο στον μαστό που εντοπίστηκε όσο και στον άλλο μαστό.
- Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα μαστού: πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10-15% των περιπτώσεων. Ξεκινά από τους λοβούς του μαστού και μπορεί να μην παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα, καθιστώντας τη διάγνωση πιο δύσκολη.
- Φλεγμονώδης καρκίνος μαστού: πρόκειται για μια σπάνια, αλλά αρκετά επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Τα λεμφαγγεία του μαστού δεν λειτουργούν κανονικά εξαιτίας των καρκινικών κυττάρων και εκδηλώνονται συμπτώματα φλεγμονής, όπως ερυθροτητα, οίδημα, σκληρότητα κ.ά.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού είναι απαραίτητη. Επίσης, είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση της ασθενούς και στη συνέχεια, αναλόγως του περιστατικού πραγματοποιούνται:
- Απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα μαστού, μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία(MRI), ελαστογραφία)
- Επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις (βιοψία μαστού- διαδερμική ή χειρουργική)
- Διαγνωστικές εξετάσεις για κακοήθειες(PET-CT κ.ά.)
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία των παθήσεων του μαστού;
Οι θεραπείες για τις παθήσεις του μαστού διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το αν η πάθηση είναι καλοήθης ή κακοήθης. Στις καλοήθεις παθήσεις, η θεραπεία είναι συχνά συντηρητική.
Για παράδειγμα, οι κύστες συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία, εκτός αν προκαλούν έντονα συμπτώματα, οπότε μπορεί να χρειαστεί παρακέντηση. Τα ινοαδενώματα παρακολουθούνται μέσω τακτικών εξετάσεων και αφαιρούνται χειρουργικά, μόνο αν αυξάνονται σε μέγεθος ή προκαλούν ανησυχία. Σε φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η μαστίτιδα ή το απόστημα, η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως αντιβιοτική αγωγή.
Στις κακοήθεις παθήσεις, η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο, το στάδιο και τα χαρακτηριστικά του όγκου. Συχνά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, όπως ογκεκτομή ή μαστεκτομή.
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής, ενώ η χημειοθεραπεία συμβάλλει στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εφαρμοστεί και ορμονοθεραπεία. Ο συνδυασμός των θεραπειών διαμορφώνεται με βάση τη συνολική κατάσταση της ασθενούς και τα χαρακτηριστικά της νόσου.
Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας εξετάσει και να σας συμβουλέψει για την αντιμετώπιση παθήσεων του μαστού με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε ραντεβού σας.
Ακολουθήστε μας: