Παθήσεις εντέρου

Το έντερο αποτελεί τμήμα του πεπτικού συστήματος και περιλαμβάνει το παχύ και λεπτό έντερο, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους. Η κύρια λειτουργία τους είναι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και το νερό και έπειτα η αποβολή των περιττών ουσιών. Τα δύο αυτά όργανα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς, το λεπτό έντερο αφού απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες, το παχύ έντερο αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασία με την αποβολή των περιττωμάτων. Η ποιότητα ζωής του ασθενούς μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένες παθήσεις του εντέρου που μπορεί να αναδειχθούν.

 

Παθήσεις εντέρου

Η λειτουργία του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορες παθήσεις, όπως είναι οι εξής:

Δυσκοιλιότητα

Διάρροια

Νόσος του Crohn. Η νόσος Crohn σποτελεί μια φλεγμονώδης πάθηση που δημιουργείται σε ένα σημείο του πεπτικού σωλήνα και έχει την δυνατότητα να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του εντέρου. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη νόσο είναι ο έντονος κοιλιακός άλγος, αίμα και βλέννα στα κόπρανα

Εκκολπωματίτιδα. Με τον όρο εκκολπωματίτιδα περιγράφεται η μόλυνση ή φλεγμονή των εκκολπωμάτων, καθώς παγιδεύονται σε αυτά κόπρανα και μικρόβια.

Ελκώδης κολίτιδα. Αποτελεί φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει τον ορθό και το αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου. Η νόσος αναδεικνύεται λόγω λοιμώξεων του εντέρου και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αυτοάνοση νόσος.

Καρκίνος παχέος εντέρου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου. Μπορεί να επεκταθεί τοπικά, να μετασταθεί στους λεμφαδένες ή στο ήπαρ.

Καρκίνος ορθού. Ο καρκίνος του ορθού μπορεί να ξεκινήσει ως μια μικρή διόγκωση και σε μεταγενέστερο στάδιο να εξελιχθεί σε καρκίνο. Είναι σημαντική η άμεση αντιμετώπισή του, ούτως ώστε να περιοριστεί και να μην εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μια διαταραχή, κατά την οποία παρουσιάζεται έντονος κοιλιακός πόνος, φούσκωμα και διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Συρίγγιο λεπτού εντέρου. Το συρίγγιο αποτελεί άνοιγμα που βρίσκεται στον οργανισμό, από το οποίο διαρρέουν γαστρεντερικά υγρά που προκαλούν μολύνσεις στις περιοχές της διαρροής.

Ειλεός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα τμήμα του εντέρου σταματάει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα την ελάττωση της κινητικότητάς του. Με αυτόν τον τρόπο, τα κόπρανα δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και προκαλούνται διάφορες επιπλοκές.

Πολύποδες παχέος εντέρου. Είναι μια συχνή πάθηση που παρουσιάζει αιμορραγία από τον πρωκτό, διάρροια και κοιλιακό πόνο.

 

Πώς μπορεί να αντιληφθεί ο ασθενής ότι έχει προσβληθεί από κάποια πάθηση του εντέρου;

Η σωστή και ομαλή λειτουργία του εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην πέψη, όσο και στην λειτουργία του οργανισμού. Όταν, λοιπόν, το έντερο προσβληθεί από κάποια πάθηση θα παρουσιαστούν ορισμένα συμπτώματα και με την παρουσία τους ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον γενικό χειρουργό.

  • Ξαφνική αύξηση ή μείωση σωματικού βάρους
  • Φούσκωμα
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κόπωση
  • Άγχος
  • Δερματικά προβλήματα

 

Παθήσεις εντέρου: Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την πάθηση που έχει προσβάλει το έντερο. Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, αφού λάβει υπόψιν του τις εξετάσεις του ασθενούς, θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Οι παθήσεις του εντέρου μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε μέσω συντηρητικής θεραπείας, είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης.

 

Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι Γενικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Είναι ο πλέον κατάλληλος να σας εξετάσει και να σας συμβουλέψει για την αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε ραντεβού σας.