Εκκολπωμάτωση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η εκκολπωμάτωση;

    Η εκκολπωμάτωση είναι μια συνήθης πάθηση, η οποία προσβάλει τον πεπτικό σωλήνα, δηλαδή τον οισοφάγο, το λεπτό και το παχύ έντερο. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί την παρουσία εκκολπωμάτων στα τοιχώματα του παχέος εντέρου και μπορούν να περιγραφούν ως μικρά εξογκώματα. Με λίγα λόγια, όταν μικρά εξογκώματα εμφανιστούν σε ένα όργανο, τότε αναφερόμαστε στην εκκολπωμάτωση.

    Εκκολπωμάτωση: Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνισή της

    Δεν υπάρχουν σαφή αίτια πρόκλησης της εκκολπωμάτωσης. Αντιθέτως, μπορούμε να μιλήσουμε για παράγοντες που προκαλούν την εμφάνισή της εκκολπωμάτωσης. Οι παράγοντες είναι οι εξής:

    • Ηλικία. Σε μεγάλες ηλικίες είναι λογικό να υπάρξουν πολλές αλλαγές στο σώμα και στην υγεία του ασθενούς. Μια τέτοια αλλαγή είναι η αποδυνάμωση του μυϊκού τοιχώματος του παχέος εντέρου που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της εκκολπωμάτωσης
    • Υπερκατανάλωση τροφών χαμηλών σε φυτικές ίνες. Η λήψη συγκεκριμένων τροφών που δεν εμπεριέχουν φυτικές ίνες προκαλούν δυσκοιλιότητα που έχει ως αποτέλεσμα την πίεση του παχέος εντέρου και την εμφάνιση της πάθησης
    • Κληρονομικότητα, γενετική προδιάθεση
    • Άλλες παθήσεις του εντέρου π.χ. νόσος του Crohn
    • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση

    Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι ασθενείς;

    Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται και από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:

    • Πόνος στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς
    • Δυσκοιλιότητα
    • Διάρροια
    • Αποβολή αίματος από τον πρωκτό
    • Φούσκωμα

    Εκκολπωμάτωση: Επιπλοκές

    Εάν ο ασθενής δεν απευθυνθεί άμεσα στον Γενικό Χειρουργό μπορεί να παρουσιάσει ορισμένες σοβαρές επιπλοκές. Η πρώτη επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η εκκολπωματίτιδα. Κατά την εκκολπωματίτιδα, δημιουργείται μια φλεγμονή και τα μικρόβια παγιδεύονται στο παχύ έντερο. Κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην εκκολπωματίτιδα είναι ο πυρετός, έντονος πόνος στην κοιλιά, απώλεια όρεξης, αίμα στα κόπρανα κ.ά.

    Άλλη επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί είναι ρήξη αγγείου του εντέρου με αποτέλεσμα την πρόκλησης σοβαρής αιμορραγίας. Τέλος, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής κοπρανώδους περιτονίτιδας.

    Πώς διαγιγνώσκεται;

    Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, κατά την επίσκεψη του ασθενούς στο ιατρείο, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την ψηλάφηση της κοιλιάς. Επίσης, θα ζητηθούν ορισμένες ακόμα εξετάσεις για την επιβεβαίωση της πάθησης. Στην περίπτωση της εκκολπωμάτωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί κολονοσκόπηση. Εάν, όμως, υπάρχουν υποψίες εκκολπωματίτιδας, τότε δεν μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί στην συγκεκριμένη εξέταση. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις π.χ. αξονική τομογραφία κοιλίας.

    Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της;

    Ο Γενικός Χειρουργός, ανάλογα το στάδιο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή. Μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε μέσω συντηρητικής θεραπείας, είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα εξής:

    • Αλλαγή διατροφικών συνηθειών, πλούσιων σε φυτικές ίνες
    • Κατανάλωση νερού
    • Σωματική άσκηση
    • Αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ

    Η χειρουργική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη όταν ο ασθενής έχει προσβληθεί επαναλαμβανόμενα από την πάθηση ή στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω ελάχιστων επεμβατικών μεθόδων π.χ. λαπαροσκοπική χειρουργική.

     

    Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης, είναι Γενικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Είναι ο πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση της εκκολπωμάτωσης. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε το ραντεβού σας.

    Επικοινωνία

    Επικοινωνία