ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι το κόλον;
Το κόλον αποτελεί τμήμα του παχέος εντέρου από το τυφλό έως και την αρχή του απευθυσμένου. Η κύρια λειτουργία του είναι η ομαλή πέψη, η απορρόφηση νερού αλλά και η συγκράτηση των υπολειμμάτων μέχρι την στιγμή που θα αποβληθούν κατά την κένωση. Στο παχύ έντερο και κατ’ επέκταση στο κόλον μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες παθήσεις και ασθένειες για τις οποίες απαιτείται η χειρουργική αντιμετώπιση (κολεκτομή). Η πιο σύγχρονη και διαδεδομένη μέθοδος, όμως, είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική και διαθέτει άψογα αποτελέσματα.
Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι μια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των παθήσεων του παχέος εντέρου, χωρίς όμως να περιλαμβάνει την διάνοιξη μεγάλων τομών και τη δύσκολη ανάρρωση που διέθετε η κλασική ανοιχτή επέμβαση.
Ποιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της λαπαροσκοπικής κολεκτομής;
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση μεγάλου εύρους παθήσεων του παχέος εντέρου.
- Πρόπτωση ορθού
- Ελκώδης κολίτιδα
- Εκκολπωματίτιδα
- Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι (π.χ. πολύποδες, καρκίνος του παχέος εντέρου, λιπώματα κ.ά.)
- Νόσος του Crohn
Λαπαροσκοπική κολεκτομή: Προετοιμασία πριν το χειρουργείο
Πριν την διενέργεια της λαπαροσκοπικής κολεκτομής, θεωρείται απαραίτητη η λήψη εξετάσεων που θα διευκολύνουν την διάγνωση αλλά και την διαδικασία της λαπαροσκοπικής κολεκτομής. Οι εξετάσεις είναι οι εξής:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Κολονοσκόπηση
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Επίσης, ο Γενικός Χειρουργός θα δώσει ορισμένες οδηγίες στον ασθενή για την προηγούμενη ημέρα του χειρουργείο. Συνιστάται, λοιπόν, η λήψη καθαρτικού, την ποσότητα την ορίζει ο Γενικός Χειρουργός, αλλά και μιας ειδικής διατροφής ώστε το έντερο να παραμείνει καθαρό.
Διαδικασία
Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπική κολεκτομής, ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Έπειτα, διανοίγονται 4 έως και 5 μικρές τομές περίπου 1 εκ., από τις οποίες διέρχεται σωλήνας στον οποίο εισέρχεται το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο διευκολύνει τον Χειρουργό να έχει πλήρη εικόνα από το εσωτερικό του ασθενούς και να εντοπίσει την βλάβη, την οποία θα αποκαταστήσει με τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία. Τέλος, μια από τις τομές που έχουν δημιουργηθεί θα μεγαλώσει 4 – 5 εκ., προκειμένου να εξέλθει τμήμα του εντέρου που αφαιρέθηκε.
Η περίοδος μετά την λαπαροσκοπική κολεκτομή
Όπως προαναφέραμε, μια από τις κύριες διαφορές της λαπαροσκοπικής κολεκτομής και της κλασικής ανοιχτής επέμβασης είναι η ταχεία ανάρρωση που προσφέρει. Μετά την επέμβαση, λοιπόν, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του Γενικού Χειρουργού για την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. Παρόλο που η νοσηλεία διαρκεί 3-4 ημέρες, την επόμενη κιόλας ημέρα ο ασθενής πρέπει να περπατήσει ώστε να αποφευχθεί ο πόνος των μυών. Όμως το διάστημα ανάρρωσης και επιστροφής στην καθημερινότητα κυμαίνεται από 1 έως και 2 εβδομάδες, για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος σταδιακής επαναφοράς. Τέλος, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη δίαιτα για τουλάχιστον 15 ημέρες, η οποία συνιστά μικρά γεύματα με μικρή ποσότητα φυτικών ινών.
Γιατί να επιλέξω την λαπαροσκοπική κολεκτομή;
Διότι, η λαπαροσκοπική κολεκτομή διαθέτει άψογα αποτελέσματα και πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως είναι τα εξής:
- Κινητοποίηση του ασθενούς από την επόμενη κιόλας ημέρα
- Η νοσηλεία διαρκεί μόλις 3 ημέρες
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω του μικρού μεγέθους των τομών
- Μικρή απώλεια αίματος
- Μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών
- Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι Γενικός Χειρουργός και ένας από τους πιο καταρτισμένους Χειρουργούς της Ελλάδας. Επικοινωνήστε μαζί του, κλείστε το ραντεβού σας και ενημερωθείτε πλήρως για την λαπαροσκοπική κολεκτομή.
Ακολουθήστε μας: