ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι το πεπτικό έλκος;
Πεπτικό έλκος ή έλκος στομάχου είναι η πληγή που εμφανίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου. Η συγκεκριμένη πληγή προκαλείται από την διαταραχή των οξέων που βρίσκονται στο στομάχι και έχουν την δυνατότητα να αλλοιώσουν και να επηρεάσουν το στρώμα της βλέννας που προστατεύει το πεπτικό σύστημα.
Πώς μπορεί να προκληθεί το πεπτικό έλκος;
Το πεπτικό έλκος ή αλλιώς έλκος στομάχου μπορεί να προκληθεί από τους εξής παράγοντες:
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς έχουν την τάση να προκαλούν διαταραχή στην ισορροπία στην βλεννογόνο του στομάχου.
- Λοίμωξη που προκαλείται από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori).
- Συνήθειες στον τρόπο ζωής μας όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και το stress.
- Κάποιος τραυματισμός κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.
Πεπτικό έλκος: Συμπτώματα
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι μπορεί να μην παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα. Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν για ένα χρονικό διάστημα και μετά να υποχωρήσουν. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής:
- Πόνος στην άνω κοιλιακή περιοχή που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το στέρνο αλλά και τον ομφαλό. Στην περίπτωση που το πεπτικό έλκος εντοπίζεται στο δωδεκαδάκτυλο, ο πόνος συνηθίζει να εμφανίζεται, κυρίως, τις πρωινές ώρες όπου το στομάχι είναι άδειο.
- Ναυτία ή/και εμετός, λόγω της διαταραχής στην ισορροπία των οξέων του στομάχου.
- Αίσθημα φουσκώματος, λόγω των αερίων που μπορεί να συσσωρευθούν στην περιοχή του στομάχου και κυρίως μετά τη λήψη ακόμα και μικρής ποσότητας τροφής.
- Απώλεια όρεξης
Τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;
Το πεπτικό έλκος μπορεί να προκαλέσει ορισμένες επιπλοκές. Η κύρια επιπλοκή που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής είναι η αιμορραγία. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια των κενώσεων και συγκεκριμένα ονομάζονται «μέλαινες» κενώσεις, όπου έχουν το χρώμα της πίσσας και είναι δύσοσμες. Παρουσιάζονται όταν η αιμορραγία εντοπίζεται στο ανώτερο πεπτικό π.χ. οισοφάγο. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί και διάτρηση έλκους που δημιουργεί μια τρύπα στο τοίχωμα του στομάχου.
Με ποιον τρόπο διαγιγνώσκεται;
Για την διάγνωση του πεπτικού έλκους συνιστάται η κλινική εξέταση αλλά και η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Για να μπορεί ο Γενικός Χειρουργός να αποκλείσει ορισμένα νοσήματα, που διαθέτουν παρόμοια συμπτώματα με το πεπτικό έλκος, απαιτείται η γαστροσκόπηση αλλά και η ακτινογραφία της περιοχής του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.
Πεπτικό έλκος: Θεραπεία
Ο Γενικός Χειρουργός θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή, αφού λάβει γνώση την αιτία που έχει προκαλέσει το πεπτικό έλκος. Στην περίπτωση που το πεπτικό έλκος έχει προκληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, θα χορηγηθούν ορισμένα αντιβιοτικά. Πιο συγκεκριμένα, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει τα εξής:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Αντιβιοτικά
- Αντιόξινα
- Διακοπή καπνίσματος
- Περιορισμό στην κατανάλωση αλκοόλ
- Διακοπή λήψης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
Η χειρουργική επέμβαση απαιτείται μόνο σε κρίσιμες και σοβαρές περιπτώσεις και συγκεκριμένα στην περίπτωση της διάτρησης του στομάχου. Επίσης, μπορεί να κριθεί αναγκαία στις εξής περιπτώσεις:
- Αιμορραγία που δεν υποχωρεί συντηρητικά
- Έλκος στο πυλωρό που φράσει την έξοδο του στομάχου στο δωδεκαδάκτυλο
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους.
Ακολουθήστε μας: