ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο καρκίνος μαστού είναι η μη φυσιολογική, ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση, και ταυτόχρονα η παραμονή φθαρμένων κυττάρων στον οργανισμό. Αποτελεί την συχνότερη μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του δέρματος και αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου των γυναικών. Ο καρκίνος μαστού παρουσιάζει σοβαρά και εμφανή συμπτώματα όπως:
- Ερυθρότητα στη θηλή ή τον μαστό,
- Έκκριση διαφανούς ή κόκκινου υγρού από τη θηλή,
- Έντονα αισθητές αλλαγές στο μέγεθος, την υφή, το σχήμα και την σκληρότητα του μαστού,
- Πρήξιμο και διόγκωση μαστού ή μασχάλης,
- Εισολκή θηλής,
- Αλλαγή υφής δέρματος το οποίο πια μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού και ξεφλούδισμα,
- Κνησμός στη θηλή,
- Πόνος.
Συνεπώς, εάν έχετε κάποια τέτοια ενόχληση, είναι απαραίτητο να μεταβείτε άμεσα στον ιατρό σας, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση. Είναι καταλυτικής σημασίας η άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου, ώστε να μην αναπτυχθεί περαιτέρω και να έχει καλύτερα αποτελέσματα η θεραπεία.
Μέσω ποιων εξετάσεων μπορεί να γίνει η διάγνωση;
Ευτυχώς υπάρχουν πολλών ειδών εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού. Αρχικά ο ιατρός θα χρειαστεί να καταγράψει ένα αναλυτικό ιστορικό και να εξετάσει την κλινική εικόνα του ασθενούς. Έπειτα, θα χρειαστεί να γίνει μαστογραφία(προληπτική/διαγνωστική) η οποία αποτελεί τυπική ακτινογραφία μαστού. Εάν εντοπιστούν ύποπτα στοιχεία, θα ακολουθήσουν οι παρακάτω εξετάσεις, για καλύτερη κατατόπιση του ιατρού και καθαρότερη εικόνα της κατάστασης:
- Mαγνητική τομογραφία μαστών,
- Υπερηχογράφημα μαστού,
- Βιοψία: υπό απεικονιστική καθοδήγηση/με λεπτή βελόνη/ με κόπτουσα βελόνη,
- Αιματολογικές εξετάσεις,
- Ανοιχτή χειρουργική βιοψία.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού;
Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό είναι αρκετοί. Συνεπώς παίζει ρόλο το φύλο, η ηλικία, η παχυσαρκία και η διατροφή, η κληρονομικότητα και τα γονίδια, και η πυκνότητα μαστού. Επιπλέον, επηρεάζει η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, η έκθεση σε ακτινοβολία, το αλκοόλ, η πρόωρη περίοδος και η αργοπορημένη εμμηνόπαυση. Τέλος, παίζει ρόλο η προηγούμενη εμφάνιση καρκίνου, η φυλή, οι ορμονοθεραπεία, και φυσικά το κάπνισμα. Συνεπώς, αν μεριμνήσουμε για αυτούς τους παράγοντες όσο γίνεται, μπορεί να καταφέρουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ποια η θεραπεία του καρκίνου στο μαστό;
Η άμεση αντιμετώπιση είναι η καλύτερη θεραπεία, καθώς όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ο καρκίνος, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η θεραπεία. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση του οργανισμού, και το στάδιο του καρκίνου. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο αν ο ασθενής πάσχει από άλλα νοσήματα, και αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Γενικά, η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, και ενίοτε ορμονοθεραπεία.
Υπάρχουν παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία;
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες κατά τη διάρκεια η μετά την ακτινοθεραπεία όπως:
H κόπωση: Ορισμένες γυναίκες μετά από 2-3 εβδομάδες από την υποβολή τους σε ακτινοθεραπεία, αναφέρουν αδυναμία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και έλλειψη ενέργειας. Φυσικά, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν.
Αντίδραση του δέρματος: Μετά από 2-3 εβδομάδες το δέρμα θα εμφανίσει αλλαγές στο χρώμα και την υφή. Πιο συγκεκριμένα, το δέρμα θα είναι σαν ηλιοκαμένο, με κάποια ξηρότητα και ίσως ξεφλούδισμα. Αυτό είναι ένα είδος δερματίτιδας το οποίο θα υποχωρήσει με το πέρασμα των ημερών.
Αντίδραση μαστού: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν οιδήματα στο στήθος και τσιμπήματα. Επίσης διαμαρτύρονται για βαρύ στήθος και δυσκαμψία στον αντίστοιχο ώμο.
Ο ιατρός Γιώργος Νικολαΐδης MD είναι χειρουργός – ογκολόγος με μακρόχρονη μετεκπαίδευση και κλινική εμπειρία στον τομέα της Μαστολογίας – Χειρουργικής του Μαστού. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση που διαθέτει, τον καθιστούν ιδανικό, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει τη νόσο και την κατάλληλη θεραπεία. Επισκεφτείτε τον προκειμένου να συζητήσετε μαζί του οτιδήποτε σας απασχολεί και να αντιμετωπίσετε την πάθηση. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς.
Ακολουθήστε μας: