Υποτροπή Διαφραγματοκήλης

Η διαφραγματοκήλη είναι μια εσωτερική κήλη που προκαλείται από τη μετατόπιση του στομάχου μέσα από το διάφραγμα προς τον θώρακα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσφορία και δυσκολία στην κατάποση. Σε περιπτώσεις όπου η διαφραγματοκήλη έχει ήδη διορθωθεί χειρουργικά αλλά επανεμφανίζεται, ονομάζεται υποτροπή διαφραγματοκήλης.

Πώς εμφανίζεται η υποτροπή της διαφραγματοκήλης;

Η επανεμφάνιση της διαφραγματοκήλης μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως:

  1. Προβληματική αρχική χειρουργική επέμβαση: Σε κάποιες περιπτώσεις, το σημείο όπου πραγματοποιείται η επέμβαση δεν επουλώνεται πλήρως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στο σημείο και η διαγραφματοκήλη να είναι πολύ εύκολο να επιστρέψει.
  2. Επιβαρυντικοί παράγοντες: Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η υπερβολική άσκηση ή η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιέζεται το διάφραγμα και να επανεμφανίζεται η κήλη.
  3. Άστοχη επιλογή χειρουργικής επέμβασης: Αν η χειρουργική επέμβαση που επιλέχθηκε για την αποκατάσταση της κήλης δεν ήταν η κατάλληλη, τότε οι πιθανότητες αυτή να επανεμφανιστεί, είναι αυξημένες.
  4. Άγνωστη αιτία: Ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί αν επανεμφανίσει διαφραγματοκήλη χωρίς η υποκείμενη αιτία να είναι ξεκάθαρη.

Συμπτώματα της υποτροπής της διαφραγματοκήλης

Τα συμπτώματα της υποτροπής της διαφραγματοκήλης διαφέρουν ανάλογα με την σοβαρότητα της υποτροπής και τον τρόπο της αντιμετώπισης της διαφραγματοκήλης αρχικά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Καούρα και παλινδρόμηση
  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα και στο στέρνο
  • Εμετός
  • Δυσφαγία και δυσκολία στην κατάποση
  • Δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης

Πώς γίνεται η διάγνωση για την υποτροπή διαφραγματοκήλης;

Η διάγνωση για την υποτροπή της διαφραγματοκήλης απαιτεί εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Γαστροσκόπηση: Με την γαστροσκόπηση, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τον τύπο της υποτροπής, την θέση της κήλης και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
  • Αξονική τομογραφία: Με την αξονική τομογραφία, ο χειρουργός μπορεί να σχεδιάσει ακριβώς την μέθοδο που θα ακολουθήσει για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης.
  • PH-μετρία: Με την συγκεκριμένη εξέταση, ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την βαρύτητα της παλινδρόμησης
  • Μανομετρία: Με την μανομετρία ο γιατρός μετράει τις πιέσεις που δέχεται ο οισοφάγος και έτσι λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για την σοβαρότητα της υποτροπής.

Αντιμετώπιση της υποτροπής της διαφραγματοκήλης

Ο τρόπος αντιμετώπισης βασίζεται στην σοβαρότητα της πάθησης. Σε περίπτωση μικρής υποτροπής, η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να αποτελεί καλή επιλογή, αποφεύγοντας την επανεπέμβαση. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Ο γιατρός θα συστήσει φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου, βοηθώντας στην ρύθμιση της παλινδρόμησης και της καούρας.
  • Αλλαγές στην καθημερινή ζωή: Η διατήρηση υγειούς βάρους και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υποτροπής της διαφραγματοκήλης, ενδείκνυται κάποια από τις παρακάτω χειρουργικές επεμβάσεις:

  • Αναθεώρηση Θολοπλαστικής: Για ασθενείς που εμφανίζουν σημαντική υποτροπή και σοβαρά συμπτώματα, η επανεπέμβαση με αναθεώρηση για αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης αποτελεί την καλύτερη λύση. Η αναθεώρηση της θολοπλαστικής είναι μια σύνθετη διαδικασία που θα πρέπει να εκτελείται χειρουργούς με μεγάλη εξειδίκευση. Σε περιπτώσεις επανεπεμβάσεων για τη διόρθωση υποτροπής αυξάνονται οι πιθανότητες αποτυχίας και επιπλοκών. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να μετατραπεί και σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.
  • Γαστρικό bypass: Tο γαστρικό bypass μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύσει σε περιπτώσεις υποτροπής της διαφραγματοκήλης. Μια υποτροπή μετά από πολλαπλές επεμβάσεις, αποτυχημένες θολοπλαστικές, ή άλλες διαταραχές του στομάχου, έχουν καλύτερη αντιμετώπιση μέσω του γαστρικού bypass. Προσφέρει οριστική μακροπρόθεσμη λύση τόσο στην υποτροπή μιας διαφραγματοκήλης όσο και στην παχυσαρκία.

Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας εξετάσει και να σας συμβουλέψει για την υποτροπή διαφραγματοκήλης. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε ραντεβού σας.