ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ως πρόπτωση ορθού ορίζεται η εμφάνιση του ορθού, το οποίο αποτελεί το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, έξω από τον πρωκτό.
Το ορθό, αναλόγως την σοβαρότητα της πάθησης, μπορεί να βρίσκεται από 20 – 30 εκατοστά έξω από τον πρωκτό. Συνήθως μετά την αφόδευση, τη σωματική άσκηση και την ορθοστασία το φαινόμενο είναι πιο έντονο και γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από τον ασθενή.
Ποιοι είναι οι τύποι πρόπτωσης του ορθού;
Υπάρχουν τρεις τύποι πρόπτωσης ορθού. Πιο συγκεκριμένα:
- Μερική πρόπτωση (ή και πρόπτωση βλεννογόνου): Προεξοχή της βλεννογόνου μεμβράνης του ορθού. Είναι ένας τύπος πρόπτωσης που είναι συχνός στα παιδιά κάτω τον 2 ετών.
- Ολική πρόπτωση: Προεξοχή ολόκληρου του τοιχώματος του ορθού. Όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η προεξοχή δεν είναι μόνιμη και συμβαίνει μόνο κατά τις κινήσεις του εντέρου. Αν δεν υπάρξει θεραπεία άμεσα, το ορθό μπορεί να προεξέχει συνεχώς.
- Εσωτερική πρόπτωση: Σε αυτή την περίπτωση τμήμα του ορθού δεν προεξέχει από τον πρωκτό αλλά γλιστράει μέσα ή πάνω σε ένα άλλο τμήμα του εντέρου. Συνήθως ο τύπος αυτός σχετίζεται με άλλα εντερικά προβλήματα.
Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της πρόπτωσης ορθού;
Τα συμπτώματα της πρόπτωσης ορθού ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της πάθησης.
Σε αρχικό στάδιο, πριν η πρόπτωση ολοκληρωθεί, ο ασθενής νιώθει ένα μόνιμο αίσθημα πληρότητας και δεν νιώθει ποτέ ότι το έντερό του αδειάζει. Σε κάποιες περιπτώσεις το αίσθημα αυτό συνοδεύεται με αίμα κατά την κένωση. Επίσης, τμήμα του ορθού προεξέχει από τον πρωκτό, είναι ορατό και έχει τη μορφή μιας κόκκινης μάζας.
Σε επόμενα στάδια, ο ασθενής δεν ελέγχει την περιοχή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια έκκριση υγρών και κοπράνων. Τέλος, μπορεί να σημειωθεί ακράτεια, δυσκοιλιότητα ή ταυτόχρονη ακράτεια και δυσκοιλιότητα.
Ποια ομάδα ατόμων κινδυνεύει να πάθει πρόπτωση ορθού;
Η πρόπτωση ορθού εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας και σπανιότερα σε άνδρες (το 80-90% των περιστατικών είναι γυναίκες). Ενδεχομένως να πάσχουν από δυσκοιλιότητα, διαβήτη, νευρολογικά προβλήματα ή να είχαν πολλούς φυσιολογικούς τοκετούς. Η διαδικασία του φυσικού τοκετού υπάρχει περίπτωση να αδυνατίσει τους μυς που στηρίζουν το πυελικό έδαφος και έτσι, το ορθό σταδιακά υποχωρεί προς το εξωτερικό του πρωκτού.
Σε πολλές περιπτώσεις, η πρόπτωση ορθού στις γυναίκες συνδυάζεται και με άλλες παθήσεις όπως:
- πρόπτωση της ουροδόχου κύστης ή της μήτρας
- εντεροκήλες
- ορθοκήλες
- κυστεοκήλες
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πρόπτωση ορθού;
Μετά τη διάγνωση της πάθησης μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων η θεραπεία της πρόπτωσης ορθού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο, την βαρύτητα της νόσου, την ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς.
Αν η πρόπτωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια εξειδικευμένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η διατροφή αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και το ορθό θα μπορέσει να επανέλθει στην αρχική του θέση. Η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους, η οποία θα συμβάλλει στην ενδυνάμωσή του.
Αν η νόσος δεν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Ωστόσο, οι χειρουργικές επεμβάσεις ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση.
Πιο συγκεκριμένα:
- Επέμβαση Delorme (Εκτομή βλεννογόνου του ορθού): η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις μερικής πρόπτωσης και αφαιρείται το βλεννογόνο που εξέχει.
- Eπέμβαση Altemeier(Διαπερινεϊκή ορθοσιγμοειδεκτομή): η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται από τον πρωκτό. Το ορθό αφαιρείται σκόπιμα έξω από τον πρωκτό, γίνεται εκτομή του περισσεύματος και στη συνέχεια ενώνεται με το τον πρωκτό.
- Ορθοπηξία: η μέθοδος αυτή έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής της πρόπτωσης του ορθού στο μέλλον. Κατά την ορθοπηξία το ορθό παρασκευάζεται και καθηλώνεται στην πύελο, με ή χωρίς τη βοήθεια πλέγματος. Πραγματοποιείται από την κοιλιακή χώρα και γίνεται με ανοιχτό χειρουργείο, λαπαροσκοπική χειρουργική ή ρομποτικά.
Ακολουθήστε μας: