ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο πρωκτός αποτελεί το τελευταίο και ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα, καθώς, αποβάλλονται τα περιττώματα του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί τη συνέχεια του ορθού στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου και έχει μήκος 3 έως 4 εκατοστά. Λόγω της λειτουργίας του, μπορεί να παρουσιάσει διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Οι παθήσεις πρωκτού πρέπει να διαγνωσθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό, ώστε να αποφευχθεί ο υποτροπιασμός τους.
Παθήσεις πρωκτού
Οι συχνότερες παθήσεις στην περιοχή του πρωκτού είναι οι εξής:
Αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές του πρωκτού που αποτελούνται από φλέβες και αρτηρίες. Στην περίπτωση που διογκωθούν, μπορεί να προκαλέσουν έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κένωσης.
Κύστη κόκκυγος. Η κύστη κόκκυγος είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία δημιουργείται λόγω διείσδυσης τριχών που θεωρούνται ξένο σώμα στην περιοχή. Εντοπίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, στο κάτω μέρος της ουράς. Σε περίπτωση μόλυνσης, μπορεί να γεμίσει με πύον και να συνοδευθεί με ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα.
Περιεδρικό συρίγγιο. Το περιεδρικό συρίγγιο αναπτύσσεται ανάμεσα στον πρωκτικό σωλήνα και το δέρμα κοντά στον πρωκτό. Μπορεί να προκαλέσει απόστημα και δυσάρεστα συμπτώματα που κρίνουν άμεση αντιμετώπιση.
Περιεδρικό απόστημα. Το περιεδρικό απόστημα είναι η οξεία εξέλιξη του περιεδρικού συριγγίου και αναδεικνύεται έπειτα από μόλυνση στην πρωκτική περιοχή.
Ραγάδα πρωκτού. Η ραγάδα πρωκτού είναι η πληγή ή το σχίσιμο που παρουσιάζεται στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου, κοντά στον πρωκτό. Η ραγάδα πρωκτού χωρίζεται σε οξεία και χρόνια, με βάση το χρονικό διάστημα εμφάνισής της.
Πρόπτωση ορθού. Η πρόπτωση ορθού περιγράφει την εμφάνιση του ορθού, περίπου 20-30 εκατοστά, έξω από τον πρωκτό. Η πρόπτωση ορθού γίνεται αντιληπτη κυρίως μετά την αφόδευση, άσκηση ή ορθοστασία.
Κονδυλώματα πρωκτού
Ορθοκήλη
Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα των παθήσεων του πρωκτού;
Οι ασθενείς που εμφανίζουν κάποια πάθηση στον πρωκτό, ταλαιπωρούνται και από ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα.
- Πόνος που είναι πιο έντονος κατά την κένωση
- Πυρετός
- Δυσφορία
- Αιμορραγία κατά την κένωση
- Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
- Κνησμός
- Εκροή πύου
- Διόγκωση
Διάγνωση
Η διάγνωση των παθήσεων του πρωκτού περιλαμβάνει τη λεπτομερή κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό αλλά και τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Πέρα, όμως, από τα παραπάνω συνιστάται, με τη καθοδήγηση του ιατρού, και η διεξαγωγή ορισμένων εξετάσεων όπως είναι:
- Πρωκτοσκόπηση
- Κολονοσκόπηση
- Μαγνητική τομογραφία
- Αξονική τομογραφία
- Πρωκτογραφία
- Μανομετρία πρωκτού
Παθήσεις πρωκτού: Αντιμετώπιση
Ανάλογα την περίπτωση και τη διάγνωση, ορίζεται και ο τρόπος αντιμετώπισης των παθήσεων του πρωκτού. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών όπου συνιστάται η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Ειδική δίαιτα
- Τοπικές αλοιφές
- Φαρμακευτική αγωγή
Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα ή εάν το κρίνει απαραίτητο ο Γενικός Χειρουργός συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική μέθοδος είναι μέσω Laser. Η μέθοδος με Laser είναι ελάχιστα επεμβατική και διαθέτει άψογα αποτελέσματα, ενώ η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.
Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι Γενικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον τομέα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Είναι ο πλέον κατάλληλος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παθήσεις στον πρωκτό. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.
Ακολουθήστε μας: