Λαπαροσκοπική χειρουργική: Πλεονεκτήματα

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής, καθώς, διαθέτει άψογα αποτελέσματα. Κατά την λαπαροσκοπική χειρουργική, δεν απαιτείται η διενέργεια μεγάλων τομών που θα διευκόλυναν τον Γενικό Χειρουργό να έχει οπτική πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα του ασθενούς. Αντιθέτως στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, μέσω μικρών οπών εισάγονται το λαπαροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία που διευκολύνουν τις κινήσεις του Χειρουργού. Λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας, διαθέτει πληθώρα πλεονεκτημάτων και συνιστάται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

 

Λαπαροσκοπική Χειρουργική: Διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία και σπάνια υπό τοπική αναισθησία. Διανοίγονται 2 ή 3 μικρές τομές, μέσα στις οποίες εισάγεται ένας μικρός σωλήνας που μεταφέρει αέριο για την διάταση της κοιλίας του ασθενούς. Αμέσως μετά, εισάγεται το λαπαροσκόπιο, δηλαδή η κάμερα με την οποία ο Χειρουργός μπορεί να έχει λεπτομερή οπτική πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα του ασθενούς και να εντοπίσει την βλάβη που υπέστη. Αφού εντοπιστεί η βλάβη της περιοχής, εισάγονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, τα οποία επιδιορθώνουν την βλάβη.

 

Ποιες παθήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική διαθέτει άψογα αποτελέσματα και αντιμετωπίζει πληθώρα παθήσεων όπως είναι οι εξής:

 

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική περίοδος;

Μετά τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια κιόλας ημέρα σπίτι του, εκτός αν συνιστήσει ο Γενικός Χειρουργός την παραμονή του στο νοσοκομείο για μια ημέρα. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να παρατηρηθεί μετεγχειρητικός πόνος στα σημεία των τομών, που όμως μπορεί να υποχωρήσει με τη λήψη παυσίπονων. Τα συμπτώματα, όμως, δεν διαρκούν πολύ και ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα.

 

Λαπαροσκοπική χειρουργική: Πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής και μέσω αυτής μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πληθώρα παθήσεων. Τα πλεονεκτήματά της ποικίλλουν και είναι τα εξής:

 • Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο
 • Ελάχιστος έως και μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος
 • Αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σοβαρών καταστάσεων
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς, οι τομές που διανοίγονται είναι ελάχιστων εκατοστών
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος
 • Λεπτομερή οπτική πρόσβαση
 • Μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων ή μετεγχειρητικών μολύνσεων
 • Μειωμένο ποσοστό επιπλοκών
 • Οικονομικά προσιτή

 

Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι Γενικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, να κλείσετε το ραντεβού σας και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά όποια πάθηση σας ταλαιπωρεί μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.