Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

    Η τροφή που καταναλώνουμε ξεκινά μια διαδρομή από το στόμα προς το στομάχι, μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται οισοφάγος. Το κατώτερο τμήμα του, αποτελείται από τον  οισοφαγικό σφιγκτήρα, όπου ο ρόλος του είναι να αφήνει την τροφή να περνά στο στομάχι. Κανονικά μετά την κατάποση, αυτός ο σφιγκτήρας κλείνει, προκειμένου να αποτρέψει την παλινδρόμηση όξινων ουσιών. Συνεπώς, όταν δεν λειτουργεί σωστά αυτός ο σφιγκτήρας, προκύπτει η παλινδρόμηση. Έτσι, οι όξινες ουσίες μπορούν να γυρίσουν προς τα πάνω αντί για κάτω, και να προκαλέσουν καούρες και σοβαρά προβλήματα.

    Ποια τα αίτια της παλινδρόμησης;

    Όπως προαναφέρθηκε, τα πάντα καθορίζονται από τη λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν αυτός πάψει να λειτουργεί σωστά, θα γίνει παλινδρόμηση. Το βασικό αίτιο λοιπόν, είναι η παύση της σωστής λειτουργίας του σφιγκτήρα.

    Ποια τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

    Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι πολλά, και γενικά πρόκειται για μία αρκετά ενοχλητική κατάσταση. Κάποια από αυτά, είναι τα παρακάτω:

    • Έντονη αίσθηση καούρας στο στομάχι,
    • Αίσθημα ναυτίας,
    • Ζαλάδες,
    • Αέρια,
    • Δυσκολία κατάποσης και αναπνοής,
    • Πικρή και ξινή γεύση λόγω των υγρών που παλινδρομούν,
    • Οξύς βήχας ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου,
    • Έντονες και συχνές ερυγές,
    • Μικρές ποσότητες εμετού στην προσπάθεια κατάποσης τροφής.

    Ποια άτομα είναι πιο ευάλωτα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

    Γενικά, μπορεί να προκύψει στον καθένα η παύση σωστής λειτουργίας του οισοφαγικού σφιγκτήρα, και κατ’ επέκταση η παλινδρόμηση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που καθιστούν το άτομο πιο ευάλωτο να το βιώσει.  Άτομα με διαφραγματοκήλη, υπόταση κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, παχυσαρκία καθώς και οι καπνιστές, είναι πιθανότερο να πάθουν παλινδρόμηση. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε περίπτωση καθυστερημένης γαστρικής κένωσης ή αν υπάρχει υπερέκκριση γαστρικών ουσών, είναι εξίσου εύκολο να γίνει.

    Τι μπορεί να προκαλέσει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

    Εάν δεν αντιμετωπιστεί το συντομότερο, σίγουρα θα προκαλέσει και άλλα προβλήματα όπως Αιμορραγία, σιδηροπενική αναιμία, λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού που υποτροπιάζουν, καθώς και άσθμα. Επίσης, μπορεί να προκληθεί πνευμονία (λόγω εισρόφησης), στενώσεις του οισοφάγου και δυσφαγία.

    Διάγνωση

    Σε περίπτωση που βιώνετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γαστρεντερολόγο σας ή τον γενικό χειρουργό. Κατά την επίσκεψή σας στον ιατρό, θα γίνει λήψη ιστορικού και εκτίμηση κλινικής εικόνας. Αν ο ιατρός υποψιαστεί ότι κάτι συμβαίνει, θα προτείνει στον ασθενή να κάνει οισοφαγογαστροσκόπηση. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, προτείνονται οι απεικονιστικές εξετάσεις και συγκεκριμένα η αξονική. Τέλος, η ακριβέστερη εξέταση επιτυγχάνεται μέσω 3 διαδικασιών:

    • Υποβολή του ασθενούς σε βαριούχο γεύμα,
    • Υποβολή σε 24ωρη εξέταση για τη μέτρηση του PH στο στομάχι (PHμετρία),
    • Μανομετρία Οισοφάγου,
    • Bernstein test

    Αντιμετώπιση

    Από τη στιγμή που ο ασθενής θα διαγνωσθεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο ιατρός θα του προτείνει κάποιο τρόπο αντιμετώπισης. Το πιο πιθανό είναι να προτείνει αλλαγή διατροφικών συνηθειών, άσκηση, και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής(πχ Αντιόξινα) . Στην περίπτωση παχυσαρκίας, προτείνεται η απώλεια κιλών. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνδυαστεί με τη βελτίωση της διατροφής για να έχει αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, θα εφαρμοστεί χειρουργική αντιμετώπιση (αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις). Ουσιαστικά, ο στόχος είναι η δημιουργία βαλβιδικού μηχανισμού στην περιοχή της γαστροοισοφαγικής συμβολής. Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen αποτελεί την προτιμότερη  αντιπαλινδρομική επέμβαση για την απαλλαγή του ασθενούς από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

    ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία