Παχυσαρκία
Τι είναι η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία είναι όταν κάποιος έχει υπερβολικό σωματικό λίπος. Είναι μια χρόνια και πολύπλοκη ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις. Επίσης μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία του ασθενούς.
Πρόκειται για μια κοινή ασθένεια που επηρεάζει πλέον μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Ένας ειδικός μπορεί να βρει την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Δείκτης Μάζας Σώματος
Ο συνηθέστερος τρόπος ορισμού της παχυσαρκίας είναι βάση του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI). O BMI είναι ένας δείκτης υπολογισμού της παχυσαρκίας, ο οποίος βασίζεται στο ύψος και στο βάρος του κάθε ατόμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η κατανομή γίνεται ως εξής:
Βαθμός παχυσαρκίας | ΔΜΣ |
Λιποβαρής | Κάτω από 18,5 |
Κανονικός | 18,5-24,9 |
Υπέρβαρος | 25,0-29,9 |
Παχύσαρκος | 30,0 και άνω |
Αιτίες παχυσαρκίας
Αν και υπάρχουν γενετικές, συμπεριφορικές, μεταβολικές και ορμονικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία εμφανίζεται με την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από ότι μπορεί το σώμα να καταναλώσει. Το σώμα αποθηκεύει αυτές τις πλεονάζουσες θερμίδες ως λίπος.
Παράγοντες κινδύνου παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία συχνά προκύπτει από έναν συνδυασμό αιτιών και παραγόντων που συμβάλλουν:
Κληρονομικοί παράγοντες
Τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα σωματικού λίπους που αποθηκεύεται και το πού κατανέμεται. Τα γονίδια μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια, πώς το σώμα ρυθμίζει την όρεξη και πώς καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Επιλογές τρόπου ζωής
- Ανθυγιεινή διατροφή. Μια διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες και ανθυγιεινό φαγητό, δεν περιέχει φρούτα και λαχανικά, συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
- Έλλειψη σωματικής άσκησης. Με έναν ανενεργό τρόπο ζωής, κάποιος μπορεί εύκολα να προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από όσες καίει μέσω της άσκησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων ρουτίνας.
Αντιμετώπιση παχυσαρκίας
Ο στόχος της θεραπείας της παχυσαρκίας είναι να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος. Αυτό βελτιώνει τη συνολική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Όλα τα προγράμματα απώλειας βάρους απαιτούν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να γίνετε πιο δραστήριοι. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που είναι κατάλληλες για εσάς εξαρτώνται από το βάρος σας, τη γενική σας υγεία και την προθυμία σας να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας
Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τις παραπάνω γενικές συμβουλές, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Αυτός μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και να σας προτείνει πιο δραστικές μεθόδους, όπως μια χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας.
Γνωστή και ως βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους περιορίζει την ποσότητα της τροφής που μπορείτε να φάτε.
Οι συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:
- Γαστρικός δακτύλιος. Σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, μια ειδική ζώνη που τοποθετείται γύρω από το εξωτερικό του στομάχου το χωρίζει σε δύο μέρη. Ο χειρουργός τραβάει τη ζώνη σφιχτά για να δημιουργήσει μια στενή δίοδο μεταξύ των δύο μερών. Η ζώνη εμποδίζει το άνοιγμα να μεγαλώσει.
- Γαστρικό By–Pass κατά Roux-en-Y: Σε αυτή την μέθοδο, ο χειρουργός δημιουργεί έναν μικρό θύλακα στην κορυφή του στομάχου. Στη συνέχεια, το λεπτό έντερο κόβεται σε μικρή απόσταση κάτω από το κυρίως στομάχι και συνδέεται με το νέο θύλακα. Η τροφή και το υγρό ρέουν απευθείας από τον θύλακα σε αυτό το τμήμα του εντέρου, παρακάμπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου.
- Γαστρικό μανίκι. Σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται μέρος του στομάχου, δημιουργώντας λιγότερο χώρο για την τροφή. Είναι μια λιγότερο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση από τη γαστρική παράκαμψη.
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας εξετάσει και να σας συμβουλέψει για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε ραντεβού σας.
2. Πώς υπολογίζεται ο βαθμός παχυσαρκίας;
Η παχυσαρκία ταξινομείται με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή BMI (body mass index). Με βάση αυτόν οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
3. Ποιες είναι οι αιτίες παχυσαρκίας;
Αν και υπάρχουν γενετικές, συμπεριφορικές, μεταβολικές και ορμονικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, η παχυσαρκία εμφανίζεται με την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από ότι μπορεί το σώμα να καταναλώσει. Το σώμα αποθηκεύει αυτές τις πλεονάζουσες θερμίδες ως λίπος.
4. Ποιοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία;
Οι παράγοντες κινδύνου που είναι πιθανό να συμβάλουν στην εμφάνιση παχυσαρκία είναι κυρίως κληρονομικοί και συνήθειες στον τρόπο ζωής.
5. Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Ένας ειδικός θα σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές στα άτομα που έχουν παχυσαρκία. Αυτές συνήθως στοχεύουν στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
6. Ποιες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;
Οι βασικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό by-pass και το γαστρικό μανίκι.
Ακολουθήστε μας: