ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πιο συνηθισμένη κήλη που εμφανίζεται είναι η ομφαλοκήλη, η οποία δεν δημιουργεί επιπλοκές ή κίνδυνο για την εγκυμοσύνη.

Η ομφαλοκήλη στις εγκύους εμφανίζεται κυρίως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και οφείλεται κυρίως στη διόγκωση της μήτρας. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά την εγκυμοσύνη λόγω της έντονης κοιλιακής πίεσης κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι ένα ασυνήθιστο εξόγκωμα που συχνά μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε πάνω από τον ομφαλό σας. Αναπτύσσεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου, μαζί με λίπος ή υγρό, σχηματίζει έναν σάκο. Ο σάκος ωθείται μέσα από ένα άνοιγμα ή μια αδυναμία του μυός του κοιλιακού σας τοιχώματος.

Οι ομφαλοκήλες είναι συνήθως συγγενείς, δηλαδή πριν από την εγκυμοσύνη υπάρχει συνήθως κάποιο ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα που συνεπάγεται την τάση για την εμφάνιση της κήλης. Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκείται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της ομφαλοκήλης είναι ένα ορατό εξόγκωμα πάνω ή κοντά στον αφαλό που είναι μαλακό στην αφή. Σε ορισμένους ανθρώπους, είναι πάντα ορατή. Άλλες φορές, μπορείτε να δείτε το εξόγκωμα μόνο όταν υπάρχει πίεση στην κοιλιά σας.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας προειδοποιήσουν για ένα πρόβλημα με την κήλη σας που απαιτεί επείγουσα φροντίδα (όπως εγκλωβισμός) περιλαμβάνουν:

  • Έντονος, ξαφνικός ή επιδεινούμενος πόνος στην κοιλιά.
  • Εξόγκωμα που είναι κόκκινο, σκουρόχρωμο, μωβ και σταθερό.
  • Αίμα στα κόπρανα.
  • Ναυτία και εμετός.

Συνήθως, οι ομφαλοκήλες δεν αποτελούν κίνδυνο για την έγκυο ή το μωρό, αν και μερικές φορές, όταν είναι μεγαλύτερες, το έντερο μπορεί να παγιδευτεί από την κήλη και να συμβεί αυτό που ονομάζεται «στραγγαλισμός της κήλης», γεγονός που μπορεί να διακόψει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Αυτό μπορεί  να είναι επικίνδυνο για τη μητέρα.

Θεραπεία της ομφαλοκήλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μερικές φορές μια ομφαλοκήλη δεν απαιτεί καμία θεραπεία όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι μερικές φορές μια ομφαλοκήλη σε έγκυες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση, η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί όταν η μητέρα έχει γεννήσει. Ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για το έμβρυο.

 

Εφόσον η κήλη δεν μπορεί να χειρουργηθεί (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν η μητέρα δεν έχει γεννήσει ακόμη), ο ειδικός θα συστήσει στην ασθενή ορισμένα μέτρα, όπως

  • Προσέξτε τη διατροφή σας για να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.
  • Να κάνετε ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα.
  • Να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
  • Προστατεύστε την περιοχή της κοιλιάς με μια ειδική ζώνη για εγκυμοσύνη.

Με αυτά τα μέτρα, η ασθενής θα αποτρέψει τις επιπλοκές της ομφαλοκήλης.

Χειρουργική επέμβαση ομφαλοκήλης μετά την εγκυμοσύνη

Μετά την εγκυμοσύνη, η ομφαλοκήλη μπορεί να χειρουργηθεί χωρίς να προκαλέσει βλάβη.

Για τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης μπορούν να επιλεγούν δύο τύποι προσέγγισης, η ανοικτή ή η λαπαροσκοπική:

Ανοικτή προσέγγιση: με τη χρήση αυτής της τεχνικής, που είναι η συμβατική, ο ειδικός κάνει μια τομή μέχρι να φτάσει στο ελάττωμα της κήλης, το επανατοποθετεί στο εσωτερικό της και στη συνέχεια τοποθετεί ένα συνθετικό πλέγμα που σταθεροποιεί το κοιλιακό τοίχωμα.

Λαπαροσκοπική προσέγγιση: με την τεχνική αυτή, ο ειδικός κάνει 3 ή 4 τομές και εισάγει ένα λαπαροσκόπιο (ένα μικρό όργανο με κάμερα στην άκρη που επιτρέπει στον ασθενή να βλέπει στο εσωτερικό), το οποίο διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος. Με την τεχνική αυτή, τοποθετείται επίσης ένα προσθετικό πλέγμα στην κοιλιά.

Η επέμβαση ομφαλοκήλης διαρκεί μεταξύ 30-40 λεπτών και συνήθως δεν παρουσιάζει επιπλοκές, βελτιώνει επίσης την ποιότητα ζωής του ασθενούς, εξαλείφοντας κάθε είδους δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει.

Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας εξετάσει και να σας συμβουλέψει για την ομφαλοκήλη στην εγκυμοσύνη. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε ραντεβού σας.