Βουβωνοκήλη σε γυναίκα
Η βουβωνοκήλη είναι ο πιο συχνός τύπος κήλης και συναντάται κυρίως στους άνδρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επηρεάζει και ένα ποσοστό γυναικών. Στις γυναίκες η πιο συχνή κήλη είναι η μηροκήλη η οποία έχει εντελώς διαφορετικά προγνωστικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό το λόγο καθιστά τη διάκριση από τη λιγότερο συχνή βουβωνοκήλη ιδιαίτερα σημαντική.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης σε μια γυναίκα;
Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται στις γυναίκες κυρίως λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες που συσχετίζονται με την εμφάνιση βουβωνοκήλης στο γυναικείο φύλο και είναι οι κάτωθι:
- Η εγκυμοσύνη
- Η έντονη άσκηση
- Το κάπνισμα
- Ο χρόνιος βήχας
- Η δυσκοιλιότητα
- Η παχυσαρκία
- Η κληρονομικότητα
Ποια συμπτώματα εμφανίζει η βουβωνοκήλη σε μια γυναίκα;
Η βουβωνοκήλη στα πρώτα στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Το κύριο σύμπτωμα της είναι η διόγκωση η οποία εμφανίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί αν γίνεται πιο εμφανής όταν η ασθενής βήχει, τεντώνεται ή βρίσκεται σε όρθια θέση. Όταν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα, η πάσχουσα νιώθει έντονο πόνο και ενόχληση στο σημείο της βουβωνικής χώρας. Το στάδιο που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο είναι η περίσφιξη της βουβωνοκήλης, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα όπως είναι ο έντονος πόνος και ο ειλεός. Ωστόσο, ο κίνδυνος περίσφιξης στη γυναίκα είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχει μηροκήλη και μικρότερος επί βουβωνοκήλης.
Ποιες διαφορές παρουσιάζει η βουβωνοκήλη στο γυναικείο σε σχέση με το ανδρικό φύλο;
Η ύπαρξη πόνου στη βουβωνική / πυελική χώρα πολλές φορές δεν αποτελεί λόγο επίσκεψης στον ιατρό για μια γυναίκα. Μάλιστα τις περισσότερες φορές αν ο πόνος επιμείνει η γυναίκα θα επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και αυτό γιατί πολλές γυναικολογικές παθήσεις συνοδεύονται από αυτό το σύμπτωμα. Σαν αποτέλεσμα συνήθως καθυστερεί η διάγνωση της πάθησης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της βουβωνοκήλης σε μια γυναίκα;
Για την διάγνωση της κήλης ο ιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Για να διαγνωστεί όμως ο τύπος της κήλης θα χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.
Βουβωνοκήλη στη γυναίκα: Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας;
Η οριστική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η λαμπαροσκοπική και πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Πραγματοποιείται με τη διενέργεια μικροσκοπικών τομών μέσω των οποίων εισάγεται ειδικό εργαλείο (λαπαροσκόπιο). Το εργαλείο αυτό φέρει κάμερα η οποία συνδέεται με οθόνη υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας έτσι στο χειρουργό την κατάλληλη οπτική πρόσβαση για μια απολύτως ελεγχόμενη διαδικασία. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και συνιστά μια ιδιαίτερα πολύπλοκη πρακτική η οποία απαιτεί εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία από το γιατρό που τη διενεργεί.
Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, με κάποια από αυτά να είναι τα παρακάτω:
- Μειωμένη αιμορραγία
- Ανώδυνη διαδικασία
- Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα
- Μικρή νοσηλεία
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (απώλεια μεγάλων τομών)
- Ταχύτατη ανάρρωση
- Καλύτερη μετεγχειρητική πορεία
- Μικρότερες πιθανότητες υποτροπής
Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας εξετάσει και να σας συμβουλέψει για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε ραντεβού σας.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης σε μια γυναίκα;
- Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
- Η εγκυμοσύνη
- Η έντονη άσκηση
- Το κάπνισμα
- Ο χρόνιος βήχας
- Η δυσκοιλιότητα
- Η παχυσαρκία
- Κληρονομικότητά
Ποια συμπτώματα εμφανίζει η βουβωνοκήλη σε μια γυναίκα;
- Διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος
- Έντονο πόνο και ενόχληση στο σημείο της βουβωνικής χώρας
- Ειλεό (όταν πρόκειται για περίσφιξη)
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της βουβωνοκήλης σε μια γυναίκα;
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, την λήψη ιστορικού και κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι ο υπέρηχος και η αξονική τομογραφία.
Πως αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;
Αντιμετωπίζεται μέσω ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων όπως είναι η λαμπαροσκοπική.
Ακολουθήστε μας: