Ραγάδα Πρωκτού - Θεραπεία

Ραγάδα Πρωκτού: Θεραπεία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

  Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί μια πληγή που παρουσιάζεται στο σημείο του πρωκτού. Το συγκεκριμένο ‘σχίσιμο’ εντοπίζεται στον σφιγκτήρα και ορισμένες φορές μπορεί να επεκταθεί είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, καθώς, αποτελεί μια συνηθισμένη πάθηση. Η θεραπεία για τη ραγάδα του πρωκτού είναι απλή και ο ιατρός θα κατευθύνει τον ασθενή κατάλληλα.

  Ποια είναι τα αίτια;

  Η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται λόγω της υπερβολικής πίεσης στην περιοχή του πρωκτού. Τα αίτια είναι τα εξής:

  • Επίμονη διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Τοκετός
  • Καρκίνος του πρωκτού
  • Λοιμώξεις όπως είναι ο έρπης, ο HIV, η σύφιλη
  • Σκούπισμα με χαρτί μετά την κένωση
  • Νόσος Crohn

  Ραγάδα πρωκτού: Συμπτώματα

  Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η ραγάδα στον πρωκτό είναι ο έντονος και καυστικός πόνος κατά την κένωση που κάποιες φορές συνδυάζεται με αίμα στο χαρτί τουαλέτας. Τέλος, ορισμένες φορές μπορεί να υπάρξει και σπασμός στην περιοχή των μυών και του σφιγκτήρα.

  Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού;

  Η διάγνωση ραγάδας του πρωκτού αποτελεί μια πάρα πολύ απλή διαδικασία. Ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει στον ιατρό τα συμπτώματα ώστε να μπορεί να έχει μια εικόνα της κατάστασης του. Είναι σαφές, ότι δεν αρκεί μόνο η αναφορά των συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στον ιατρό, θα πραγματοποιηθεί ένας απεικονιστικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ραγάδας ή έλκους. Έπειτα, ο ιατρός θα κατατοπίσει τον ασθενή ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

  Ραγάδα πρωκτού: Θεραπεία

  Η ραγάδα πρωκτού, συνήθως, θεραπεύεται από μόνη της μετά από μερικές βδομάδες με καλή υγιεινή του πρωκτού. Για να αποτραπεί, όμως, η επανεμφάνισή της αλλά και η αποφυγή εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτού. Αντιμετωπίζεται συντηρητικά ή χειρουργικά.

  Συντηρητική θεραπεία

  Η συντηρητική θεραπεία για τη ραγάδα του πρωκτού περιλαμβάνει τη καλή υγιεινή μέσω σωστού πλυσίματος της περιοχής του πρωκτού με χλιαρό νερό αλλά και τη χρήση επουλωτικών αλοιφών.. Με αυτό τον τρόπο, η περιοχή χαλαρώνει και ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο καθώς η ραγάδα επουλώνεται. Επίσης, η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και τα εξής:

  • Παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου
  • Ήπια καθαρτικά ώστε να διευκολύνουν την κένωση
  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Αποφυγή χαρτιού τουαλέτας για ένα χρονικό διάστημα και χρήση χλιαρού νερού ή μωρομάντηλα

  Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση.

  Χειρουργική αντιμετώπιση

  Εάν, η ραγάδα επιμένει ή εμφανίζεται ανά διαστήματα, ο ιατρός θα παραπέμψει τον ασθενή στην κατάλληλη χειρουργική θεραπεία. Συνήθως, γίνεται μια τομή στο εσωτερικό του πρωκτικού σφιγκτήρα. Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τοποθετείται υγιής ιστός , από άλλη περιοχή του σώματος, στο σημείο που βρίσκεται η ραγάδα. Ο δεύτερος τρόπος πραγματοποιείται όταν η ραγάδα θεωρείται πολύπλοκη.

   

  Ο Δρ. Γιώργος Νικολαΐδης, είναι Γενικός Χειρουργός και διαθέτει πολυετή εμπειρία στη Γενική Χειρουργική. Είναι ένα από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς- χειρουργούς στην Ελλάδα αλλά και ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλέψει και να σας κατευθύνει για οποιαδήποτε υποψία ή ανησυχία. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του ώστε να απαλλαχθείτε από κάθε σας πρόβλημα.

  Επικοινωνία Επικοινωνία