Πόνος Στο Στήθος

Πόνος Στο Στήθος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο πόνος στο στήθος, γνωστός και ως μασταλγία, εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 70% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πολλές γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν μασταλγία ανησυχούν ότι ο πόνος και η ευαισθησία στην περιοχή του στήθους αποτελούν πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του μαστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν ισχύει. Μέσω ενδελεχών εξετάσεων, επέρχεται και η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο στο στήθος.

  Είδη πόνου στο στήθος

  Ο πόνος στο στήθος μπορεί να κατηγοριοποιηθεί κατά δυο τρόπους:

  1. Κυκλική μασταλγία: πρόκειται για ένα είδους πόνου ο οποίος συνδέεται με την έμμηνο ρύση. Είναι η πιο συχνή μορφή πόνου στο στήθος. Επηρεάζει συνήθως και τους δυο μαστούς παρόλο που ο ένας μαστός ενδέχεται να επηρεάζεται περισσότερο.

   

  1. Μη κυκλική μασταλγία: αποτελεί μια μορφή πόνου στο στήθος η οποία δεν έχει σχέση με την έμμηνο ρύση και επηρεάζει συνήθως άτομα ηλικίας 30 με 50 έτη.

  Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από μικρή ενόχληση έως οξύ πόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

  Πόνος στο στήθος – Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα της μασταλγίας καθορίζονται από τα αίτια τα οποία προκαλούν τον πόνο. Ανάμεσα στα συμπτώματα της μασταλγίας μπορεί να περιλαμβάνεται πόνος στην περιοχή του μαστού. Ο πόνος στον μαστό μπορεί να κυμανθεί από μικρή δυσφορία έως έντονο τοπικό ή διάχυτο πόνο. Μπορεί να εμφανιστεί και στους δύο μαστούς (αμφοτερόπλευρος) ή μόνο στον ένα μαστό (μονόπλευρος). Συνοδεύεται επίσης από αίσθημα καύσου και τράβηγμα.

  Πόνος στο Στήθος – Παράγοντες κινδύνου

  Ο πόνος στο στήθος είναι πιο συνήθης σε γυναίκες οι οποίες δεν έχουν εισέλθει ακόμα στην εμμηνόπαυση. Επιπλέον, άντρες με γυναικομαστία ή τρανς άτομα μπορούν να παρουσιάσουν πόνο στον στήθος.

  Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση πόνου στο στήθος είναι οι εξής:

  • Μέγεθος στήθους: Άτομα με μεγάλο στήθος μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος λόγω του βάρους του στήθους. Αυτός ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται με πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη.
  • Χρήση φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέθοδοι αντισύλληψης, αντικαταθλιπτικά, χάπια για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας κ.α μπορούν, μεταξύ άλλων, να αποτελέσουν παράγοντα για την εμφάνιση πόνου στο στήθος.
  • Χειρουργείο στο στήθος: Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συσχετιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χειρουργική επέμβαση στο στήθος και τον σχηματισμό ουλών στην περιοχή.
  • Υπερβολική χρήση καφεΐνης: Παρόλο που αυτό βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση, ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν βελτίωση του πόνου στο στήθος όταν μειώνουν ή καταργούν την κατανάλωση καφεΐνης.
  • Καρκίνος του μαστού: Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν παρουσιάζουν πόνο στο στήθος, ορισμένα καρκινικά εξογκώματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

  Τι θεραπεία ακολουθείται για τον πόνο στο στήθος;

  Η διερεύνηση του πόνου στο στήθος και δη του επίμονου πόνου στο στήθος, είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Συνήθως, ο πόνος υποχωρεί φυσιολογικά από μόνος του χωρίς θεραπεία. Οι μη φυσιολογικές ενδείξεις κατά την κλινική εξέταση, όπως οι δερματικές αλλαγές, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης μέσω ακτινογραφικής απεικόνισης.

  • Γυναίκες με κυκλική μασταλγία και φυσιολογικά ευρήματα κατά τη φυσική εξέταση και τον τακτικό ενημερωμένο μαστογραφικό έλεγχο μπορούν να καθησυχαστούν από την καλοήθη φύση των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.
  • Η μασταλγία που σχετίζεται με ορμόνες μπορεί να απαιτεί τροποποίηση των ορμονικών θεραπειών, όπως η διακοπή των αντισυλληπτικών ή της θεραπείας με ορμόνες της εμμηνόπαυσης.

   

  Η κλινική αξιολόγηση από τον έμπειρο Χειρουργό – Μαστολόγο Δρ. Γιώργο Νικολαΐδη θα ορίσει τα ακριβή αίτια του πόνου στο στήθος όπως και τη θεραπεία της ασθενούς, πάντοτε με γνώμονα τον άνθρωπο. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας άμεσα.

  Επικοινωνία Επικοινωνία