Κύστη Κόκκυγος: Ποια Είναι Τα Συμπτώματα

Κύστη Κόκκυγος: Ποια είναι τα συμπτώματα;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Κύστη κόκκυγος: Τι είναι;

  Η κύστη κόκκυγος (γνωστή και ως τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι μια φλεγμωνώδης πάθηση που συναντάται στο δέρμα, της περιοχής του κόκκυγα. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια σκληρή βλάβη (κύστη ή απόστημα), η οποία συνοδεύεται από μικρές οπές (στόμια των συριγγίων), δηλαδή των πόρων που συνδέουν την κύστη με το δέρμα.

  Εμφανίζεται στον κόκκυγα, στη σχισμή του πάνω μέρους των γλουτών, γεγονός που δικαιολογεί και την ονομασία της πάθησης. Ως επί το πλείστον, τόσο η κύστη κόκκυγος όσο και τα συν αυτή συρίγγια, περιέχουν παγιδευμένες τρίχες, που έχουν γυρίσει προς τα μέσα. Ενίοτε μπορεί να περιέχουν και νεκρά κύτταρα. Η πάθηση πλήττει περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες και μάλιστα νεαρής σχετικά ηλικίας.

  Κύστη Κόκκυγος: Τι την δημιουργεί;

  Η ακριβής αιτία αυτής της πάθησης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός αλλαγής ορμονών (επειδή συμβαίνει μετά την εφηβεία), τριχοφυΐας και τριβής από τα ρούχα ή από το παρατεταμένη ορθοστασία.

  Δραστηριότητες που προκαλούν τριβή, όπως το κάθισμα, μπορούν να αναγκάσουν τις τρίχες που αναπτύσσονται στην περιοχή, να κατευθυνθούν προς το δέρμα. Το σώμα θεωρεί ότι πρόκειται για ξένο σώμα και αμέσως ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η ανοσολογική απόκριση σχηματίζει την κύστη γύρω από τις παγιδευμένες τρίχες.

  Κύστη Κόκκυγος: Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλουν και είναι πιθανό να διαφοροποιούνται ανά περιστατικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ενδέχεται να μην παρατηρηθούν συμπτώματα καθόλου (ασυμπτωματικοί ασθενείς). Ο Δρ. Νικολαΐδης επισημαίνει ότι τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • Ευαισθησία στο άγγιγμα που ξεκινά κοντά στη βάση της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς πάνω από τους γλουτούς. Ενδεχομένως παρατηρείται όταν κάθεται ο ασθενής, με πίεση στην περιοχή
  • Πίεση και πόνο, που αναπτύσσονται στο σημείο με την πάροδο του χρόνου
  • Ένα ερυθρό, πρησμένο εξόγκωμα που σχηματίζεται στη θέση της κύστης, από το οποίο πιθανότατα θα προεξέχει μια τρίχα
  • Δύσοσμο πύον και/ή εκκρίσεις αίματος
  • Χαμηλό πυρετό, που σηματοδοτεί τη μόλυνση της κύστης (λιγότερο κοινό σύμπτωμα). Στην περίπτωση που η κύστη επιμολυνθεί από κάποιο μικρόβιο, τότε η βλάβη χειροτερεύει και δημιουργείται ένα απόστημα. Αυτή η περίπτωση συνιστά την οξεία φάση της πάθησης.

  Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να περιοριστούν τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος. Μάλιστα μπορούν να εφαρμοστούν και συνδυαστικά. Για παράδειγμα η διατήρηση της πολύ καλής υγιεινής της περιοχής (πλύσιμο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και σίγουρα μετά από κάθε κένωση). Συνίσταται επίσης να αποφεύγεται η παρατεταμένη καθιστική στάση και να χρησιμοποιείται μαξιλάρι σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν γίνεται λόγος για υπέρβαρο άτομο, τότε σίγουρα η απώλεια κιλών είναι μια ωφέλιμη κίνηση, όσον αφορά τη διαχείριση συμπτωμάτων.

  Πώς διαγιγνώσκεται;

  Η διάγνωση γίνεται από έμπειρο χειρουργό, αφού προηγουμένους ληφθεί το ιστορικό του ασθενούς και αξιολογηθούν τα συμπτώματά του. Εφόσον κρίνει ο χειρουργός, ενδέχεται να υποβληθεί ο ασθενής και σε απεικονιστικό έλεγχο, δηλαδή υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία. Ο σκοπός είναι να αξιολογηθούν το μέγεθος της βλάβης και ο αριθμός και η πορεία των συριγγίων. Συστήνεται μαζί με την διάγνωσή να ταξινομηθεί και η κύστη κόκκυγος, καθώς αυτό παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο ιατρό και συνεπώς καλύτερη θεραπεία. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί εγκαίρως και να μην μπερδευτεί με άλλες φαινομενικά ίδιες παθήσεις, όπως πχ. το λίπωμα.

  Κύστη Κόκκυγος: Θεραπεία

  Η θεραπεία είναι ανάλογη της κατάστασης της κύστης κόκκυγος. Αν γίνεται λόγος για χρονίζουσα κύστη (χρόνια φάση), τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση. Πραγματοποιείται τοπική ή ολική αναισθησία. Συστήνεται η λαπαροσκοπική χειρουργική έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, καθώς είναι λιγότερο επώδυνη για τον ασθενή και έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

  Στη οξεία φάση της νόσου, η αντιμετώπιση έρχεται με διάνοιξη της κύστης και παροχεύτευση του πύου.

   

  Σε περίπτωση που σας παρουσιαστεί κύστη κόκκυγος ή αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά, επικοινωνήστε αμέσως με τον Δρ. Νικολαΐδη. Η πολυετής του εμπειρία και το άρτια εξοπλισμένο ιατρείο του, εγγυώνται μια άριστη και εξιδανικευμένη προσέγγιση του ασθενούς.

  Επικοινωνία Επικοινωνία