Καρκίνος του μαστού Πρόληψη

Καρκίνος του μαστού – Πρόληψη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί για τις γυναίκες την πλέον συνήθη μορφή καρκίνου. Ως ποσοστό, περίπου μια στις εννέα γυναίκες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 4500 διαγνώσεις και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού ανέρχονται στους 1600. Σε περίπτωση όμως που διαγνωστεί εγκαίρως, προτού προκύψει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος, το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 95%. Είναι προφανές λοιπόν, πως ο καρκίνος του μαστού και η πρόληψή του είναι ένα ζήτημα που διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και πράγματι σώζει ζωές.

   

  Τι είναι όμως ο καρκίνος του μαστού;

  Ως καρκίνος του μαστού ορίζεται μια μορφή καρκίνου η οποία ξεκινάει από το στήθος. Υπάρχει το ενδεχόμενο καρκίνος του μαστού να εμφανιστεί στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Η εμφάνισή του είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί και στους άντρες. Καρκίνος του μαστού προκύπτει όταν ορισμένα κύτταρα στην περιοχή διαιρούνται ανεξέλεγκτα στο σώμα.

   

  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι όγκοι στο μαστό είναι καλοήθεις και όχι κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι επικίνδυνοι συνήθως, όμως αυξάνουν τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

   

  Καρκίνος του μαστού: Πώς γίνεται έγκαιρη πρόληψη;

  Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού όπως παραδείγματος χάρη το οικογενειακό ιστορικό, οι οποίοι δυστυχώς δεν μπορούν να μεταβληθούν. Ωστόσο, υπάρχουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

   

  Για να μειωθούν λοιπόν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορείτε:

  • Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Βάσει ερευνών για την επίδραση του αλκοόλ στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού, συνιστάται η κατανάλωση μέχρι ενός ποτού την ημέρα καθώς ακόμα και οι μικρές ποσότητες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης.
  • Να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη διατήρηση ή και την απόκτηση του φυσιολογικού για εσάς βάρους καθώς επίσης και για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Πολύ σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η ένταση της φυσικής άσκησης στην καθημερινότητά σας.
  • Να παρατείνετε το θηλασμό όσο το δυνατόν περισσότερο καθώς βοηθάει στην πρόληψη.
  • Να περιορίσετε την ορμονική θεραπεία μετά την κλιμακτήριο. Μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό σας σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιου είδους θεραπείας. Συγκεκριμένα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να μπορείτε να αποφύγετε την ορμονική θεραπεία και να αντιμετωπίσετε διαφορετικά τα συμπτώματά σας.

   

  Σε δευτερογενές επίπεδο, μια γυναίκα μπορεί να εξετάζεται μόνη της για καρκίνο του μαστού μέσω της ψηλάφησης της περιοχής. Είναι απαραίτητο επίσης κάθε γυναίκα να μην παραλείπει να εξετάζεται από τον ιατρό της και να κάνει μαστογραφία και τις λοιπές απεικονιστικές εξετάσεις. Σε ετήσια μαστογραφία ενδείκνυται να υποβάλλονται γυναίκες μετά το 40ο έτος της ηλικίας τους εάν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία δέκα χρόνια πριν την ηλικία κατά την οποία εμφανίστηκε καρκίνος του μαστού στο πρόσωπο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

   

  Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού – Τι θεραπεία να ακολουθήσω;

  Σκοπός της θεραπείας είναι να αποφευχθεί περαιτέρω η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Ανάμεσα στις κλασικές θεραπείες, πέραν της μαστεκτομής, είναι οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες. Ανάλογα με τη μορφή και την επιθετικότητα του καρκίνου επιλέγετε -σε συνεννόηση με τον γιατρό σας- την κατάλληλη θεραπεία ή συνδυασμό αυτών.

   

  Είναι απαραίτητο για κάθε γυναίκα να εντάξει στην καθημερινότητά της μεθόδους πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο οι διαρκείς εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη επιτρέπουν στους ογκολόγους τη χρήση νέων θεραπειών που στοχεύουν στην καταστροφή και μη εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

   

  Επικοινωνήστε με τον χειρούργο-μαστολόγο Γιώργο Νικολαΐδη, ο οποίος μέσω της πολυετούς εμπειρίας και κατάρτισης του στο χώρο της χειρουργικής μαστού μπορεί να σας κατευθύνει όσον αφορά ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

  Επικοινωνία Επικοινωνία