Σμηγματογόνος Κύστη: Τι είναι & πώς θεραπεύεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η σμηγματογόνος κύστη στην επιδερμίδα προκύπτει από φραγμένα τριχοθυλάκια ή από κάποιο τραύμα του δέρματος. Παρότι το όνομα της προδιαθέτει ότι το περιεχόμενό της είναι σμήγμα, δηλαδή έλαιο, στο εσωτερικό της κρύβεται κερατίνη. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια, τους αδένες και τα εσωτερικά όργανα. Όταν σπάσει μια σμηγματογόνος κύστη, η κερατίνη έχει σχεδόν στέρεη υφή και πολλές φορές δυσάρεστη μυρωδιά.

  Η σμηγματογόνος κύστη συνήθως θα εμφανιστεί στο κεφάλι, στο πίσω μέρος των αυτιών, στο λαιμό ή σε κάποιο σημείο του κορμού. Σε όλα τα μέρη του σώματος, ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί κύστες. Όταν εμφανιστεί ένα εξόγκωμα που στο κέντρο του εμφανίζει μια τρύπα, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κύστη. Η υφή της είναι μαλακιά και μπορεί να μετακινηθεί, αν της ασκηθεί πίεση.

   Σμηγματογόνος Κύστη – Συμπτώματα

  Οι κύστες μπορούν εύκολα να μολυνθούν. Αν ένας ασθενής αγγίξει την κύστη με χέρια που δεν έχουν απολυμανθεί και κουβαλούν μικρόβια, θα δημιουργηθεί φλεγμονή. Φλεγμονή θα δημιουργηθεί, επίσης, σε περίπτωση που επιχειρήσει να την σπάσει.

  Μια σμηγματογόνος κύστη έχει μολυνθεί, όταν στο σημείο εμφανίζονται τα εξής:

  • Ερυθρότητα
  • Ευαισθησία
  • Αυξημένη θερμοκρασία

  Με την πάροδο του χρόνου μια σμηγματογόνος κύστη μπορεί να μεγαλώσει. Αν αυτό συμβεί με γρήγορο ρυθμό, είναι απαραίτητο να εξετασθεί από γενικό χειρουργό καθώς μπορεί να πρόκειται για κακοήθεια. Η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται, επίσης, απαραίτητη όταν η κύστη αρχίζει να πονάει.

  Σμηγματογόνος Κύστη – Διάγνωση

  Η διάγνωση της σμηγματογόνου κύστης πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές από την εξέταση που θα κάνει ο δερματολόγος στον ασθενή. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί βιοψία ή καλλιέργεια για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποια άλλη πάθηση.

  Η σμηγματογόνος κύστη μοιάζει πολύ με το απόστημα και με το λίπωμα. Το απόστημα στο δέρμα δημιουργείται από μόλυνση και περιέχει πύον. Το λίπωμα, από την άλλη μεριά, είναι ένας μη καρκινικός όγκος που δημιουργείται κάτω από το δέρμα, όπως η σμηγματογόνος κύστη. Άλλη μια ομοιότητα μεταξύ των δυο είναι ότι μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ωστόσο, λίπωμα προκαλείται συνήθως στα χέρια, στα πόδια, στον αυχένα, στο μέτωπο και στην κοιλιά.

  Σμηγματογόνος Κύστη – Πώς θεραπεύεται;

  Αν έχει προκληθεί μόλυνση στην κύστη, ο χειρουργός θα επιχειρήσει να την ανοίξει ώστε να μπορέσει μετά να δώσει την κατάλληλη θεραπεία για να εξαλειφθεί πλήρως η μόλυνση. Αν ένας ασθενής θέλει να την αφαιρέσει μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία, χωρίς επιπλοκές, η οποία πραγματοποιείται με laser διοξειδίου του άνθρακα. Ο ασθενής δε χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποιο είδος αναισθησίας ενώ μπορεί να επιστρέψει άμεσα σπίτι του.

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία