Περιεδρικό Συρίγγιο

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί πρωκτολογική πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται ένα μικρό τούνελ μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος κοντά στον πρωκτό. Συνήθως είναι αποτέλεσμα λοίμωξης κοντά στην πρωκτική περιοχή η οποία προκαλεί συλλογή πύου (απόστημα) στον κοντινό ιστό.

  Τα πρωκτικά συρίγγια μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσφορία και ερεθισμό του δέρματος, ενώ συνήθως δεν υποχωρούν από μόνα τους. Ο ασθενής συχνά αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην καθημερινότητά του. Το περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του, περιορίζοντας, πολλές φορές, ακόμα και τις κοινωνικές συναναστροφές του.

  Πώς δημιουργείται το Περιεδρικό Συρίγγιο;

  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το περιεδρικό συρίγγιο δημιουργείται εξαιτίας μιας κατάστασης που ονομάζεται περιεδρικό απόστημα.
  Το περιεδρικό απόστημα προκύπτει από μόλυνση στην περιοχή του πρωκτού η οποία προκαλεί το σχηματισμό κοιλότητας που περιέχει πύον. Η αντιμετώπιση του αποστήματος πρέπει να είναι άμεση και πραγματοποιείται με διάνοιξη και παροχέτευση του υγρού. Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, τότε το απόστημα οδηγεί στη δημιουργία μιας διαδερμικής επικοινωνίας, ως αυτοσυντήρηση του οργανισμού, η οποία αποτελεί δίοδο για το πύον.
  Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε λόγο για περιεδρικό συρίγγιο, δηλαδή για μια μη φυσιολογική επικοινωνία ανάμεσα στο εσωτερικό τμήμα του εντέρου και στο δέρμα.

  Άλλες αιτίες που μπορεί να είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό του περιεδρικού συριγγίου είναι:

  • Νόσος του Crohn – μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία το πεπτικό σύστημα παρουσιάζει φλεγμονή
  • Εκκολπωματίτιδα – λοίμωξη στα τοιχώματα του παχέος εντέρου
  • Ιδρωταδενίτιδα – μια χρόνια κατάσταση του δέρματος που προκαλεί αποστήματα και ουλές
  • Φυματίωση
  • HIV
  • Κάποια επιπλοκή από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση της πρωκτικής περιοχής

  Ραγάδα Πρωκτού & Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού μπορεί να είναι τα παρακάτω:

  • Ερεθισμός του περιπρωκτικού δέρματος
  • Ένας διαρκής και έντονος πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται κατά την κένωση, το κάθισμα, την κίνηση και τον βήχα
  • Δύσοσμες εκκρίσεις από την περιπρωκτική περιοχή
  • Έκκριση πύου ή αίματος κατά την κένωση
  • Πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από τον πρωκτό
  • Πυρετός ή δέκατα (σε περίπτωση ύπαρξης αποστήματος)
  • Δυσκολία στον έλεγχο των κοπράνων (ακράτεια κοπράνων – σε ορισμένες περιπτώσεις)

  Πώς γίνεται η διάγνωση του Περιεδρικού Συριγγίου;

  Η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό ο οποίος αξιολογεί την κατάσταση μέσα από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση.

  Περιεδρικό Συρίγγιο Περιεδρικό Συρίγγιο

  Κατά τη διαγνωστική διαδικασία αναζητούνται επίσης περαιτέρω βλάβες στο σφιγκτηριακό μηχανισμό, οι οποίες μπορεί να έχουν προκύψει από προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις.

  Εάν η εξέταση το υποδείξει, τότε προγραμματίζεται επιπλέον εκτίμηση μέσω απεικονιστικών εξετάσεων.

  Θεραπεία του Περιεδρικού Συριγγίου

  Η μοναδική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της πάθησης. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλογή της μεθόδου, κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας είναι η εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού στη διενέργεια της διαδικασίας.
  Στόχος της θεραπείας είναι η επιδιόρθωση της βλάβης με κλείσιμο των συριγγίων, αφήνοντας ανέπαφους τους ιστούς των σφιγκτήρων (κάτι που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια κοπράνων).
  Παράλληλα, η επέμβαση στην αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του τραύματος και τη μείωση των πιθανοτήτων υποτροπής.

  Επικοινωνία Επικοινωνία