Πέτρα Στην Χολή (Χολολιθίαση): Αιτίες, Συμπτώματα & Θεραπεία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Χολολιθίαση, ή αλλιώς πέτρα στη χολή, ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται συμπαγείς μάζες στην χοληδόχο κύστη. Οι πέτρες συνήθως δημιουργούνται από μόρια χοληστερόλης και ο όγκος τους ξεκινά από έναν κόκκο άμμου και μπορεί να φτάσει σε μέγεθος ίσο με μιας μπάλας του γκολφ. Η χολολιθίαση γίνεται αισθητή όταν οι πέτρες μπλοκάρουν τον αγωγό της χοληδόχου κύστεως που οδηγεί τα πεπτικά υγρά στο στομάχι.

  Ποιες είναι οι αιτίες δημιουργίας της πέτρας στη χολή (χολολιθίασης); 

  Η χολολιθίαση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας και γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να δημιουργηθεί πέτρα στη χοληδόχο κύστη ακόμα και σε πιο μικρές ηλικίες. Η βασική αιτία σίγουρα είναι η κατανάλωση τροφών με υψηλή ποσότητα χοληστερόλης και, κατ’ επέκταση, η παχυσαρκία. Φυσικά συνυπολογίζονται και άλλοι σχετικοί παράγοντες όπως:

  • Η προδιάθεση στην εμφάνιση προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα
  • Το κάπνισμα
  • Οι εξαντλητικές δίαιτες
  • Η λήψη αντισυλληπτικών
  • Η κληρονομικότητα

   

  Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, η χολολιθίαση μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, όπως είναι η νόσος του Crohn, η κύρωση και η κυστική ίνωση. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν πέτρες στη χολή μετά από εγχείρηση εκτομής ειλεού.

  Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πέτρα στη χολή (χολολιθίαση); 

  Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας, περίπου το 80 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν πέτρες στη χολή δεν αισθάνονται πόνο ή συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να ανακαλύψει τις πέτρες στη χολή από ακτινογραφίες ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά. Στη περίπτωση όμως που οι πέτρες αποφράξουν τον αγωγό της κύστεως δημιουργείται οξύς πόνος στην κοιλιακή χώρα που κρατάει μέχρι 2 ώρες. Άλλα συμπτώματα της χολολιθίασης είναι:

  • Ωχρή όψη του δέρματος και των ματιών
  • Υψηλός πυρετός
  • Αίσθηση ναυτίας, καούρες
  • Έντονη δυσφορία μετά το φαγητό, έλλειψη όρεξης
  • Ταχυκαρδία
  • Διάρροια
  • Κρυάδες, φαγούρα (σπάνια)

  Γιατί είναι απαραίτητη η θεραπεία για την πέτρα στη χολή (χολολιθίαση); 

  Αν και η πέτρα στη χολή (χολολιθίαση) δε θεωρείται μια τυπικά υψηλού κινδύνου ασθένεια, η πρόληψη και η θεραπεία της είναι απαραίτητη. Ο λόγος είναι ότι οι πέτρες στη χολή μπορούν να αποτελέσουν δίαυλο για την εμφάνιση άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως του ίκτερου και της παγκρεατίτιδας.
  Η θεραπεία της πέτρας στη χολή είναι απαραίτητη μόνο εφόσον οι πέτρες δημιουργήσουν εμφανή συμπτώματα ενώ αποτελεί μια εξαιρετικά απλή διαδικασία.

  Μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής πραγματοποιείται η χολοκυστεκτομή. Κατά την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, πραγματοποιείται αφαίρεση της χολής με ασφάλεια και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματα της χολολιθίασης χωρίς καμία επιπλοκή στην καθημερινότητά του.
  Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι μόνο μία ημέρα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μειωμένος και η επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του είναι σχεδόν άμεση.

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία