Λίπωμα: Με Ποιον Τρόπο Αφαιρείται Από Το Σώμα;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Λίπωμα – Αφαίρεση με χειρουργική επέμβαση

  Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος μαλακών ιστών που δημιουργείται κάτω από το δέρμα. Όσοι ασθενείς το έχουν πολλές φορές αποφασίζουν να το αφαιρέσουν. Αυτό συμβαίνει και για λόγους αισθητικής και για λόγους απαλλαγής από την ενόχληση που μπορεί να προκαλεί, ανάλογα με το σημείο που έχει εμφανιστεί.

  Πριν προχωρήσει ο ασθενής στο χώρο του χειρουργείου, πρέπει να πλυθεί πολύ καλά η περιοχή, στην οποία βρίσκεται. Επίσης, αν ο όγκος είναι σε μια περιοχή που συνήθως γίνεται ξύρισμα ή αποτρίχωση, θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί η τριχοφυΐα στην περιοχή. Ακόμη, αν ο ασθενής παίρνει φάρμακα για αρτηριακή πίεση, δεν θα πρέπει να τα έχει καταναλώσει την ημέρα του χειρουργείου. Ο γενικός χειρουργός θα συμβουλέψει τον ασθενή για το αν επιτρέπονται ή όχι κι άλλου είδους φάρμακα ή συμπληρώματα.

  Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί μια ενόχληση στο σημείο που έγινε η επέμβαση. Αν προκληθεί έντονος πόνος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα.  Τα ράμματα, αν δεν απορροφηθούν μόνα τους, θα χρειαστεί να αφαιρεθούν σε διάστημα 10 ημερών. Σίγουρα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από δραστηριότητες που απαιτούν έντονη δραστηριότητα και μεγάλη ταχύτητα.

  Λίπωμα – Επιπλοκές χειρουργικής επέμβασης

  Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει ένα μικρό ποσοστό επιπλοκών. Όταν πρόκειται να αφαιρεθεί ένα λίπωμα από το σώμα, ενδέχεται να προκληθεί κάποια μόλυνση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή αιμορραγία. Επίσης, αν ο λιπώδης όγκος ξαναμεγαλώσει, παρά το χειρουργείο, θα χρειασθεί να αφαιρεθεί ξανά. Η πιο σημαντική, ίσως, επιπλοκή συμβαίνει όταν το λίπωμα βρίσκεται κοντά σε νεύρα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προκληθεί κάποια βλάβη κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης και να δημιουργηθεί παρατεταμένο μούδιασμα στην περιοχή.

  Τι προκαλεί την εμφάνιση λιπώματος;

  Η κυρία αιτία εμφάνισης του λιπώματος είναι η κληρονομικότητα. Το γεγονός ότι διακρίνεται σε 5 διαφορετικούς τύπους, το κάνει άλλοτε πιο φανερό κι άλλοτε πιο απαρατήρητο. Ένα λίπωμα μπορεί να είναι ενθυλακωμένο, στρογγυλό, ανώδυνο, κινητό και με διάμετρο μικρότερη από 5 εκατοστά. Ανάλογα με το είδος αλλά και τη θέση του, είναι πολύ πιθανό ένα μέλος μιας οικογένειας να έχει λίπωμα αλλά να μην το γνωρίζει. Συνήθως εμφανίζεται στο μέτωπο, στην κοιλιά, στους ώμους, στα πόδια ή στα χέρια.

  Ωστόσο, το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν έχουν κάποια κληρονομικότητα. Παρότι δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας, αν ένα λίπωμα αρχίσει να μεγαλώνει με γρήγορο ρυθμό καλό είναι ο ασθενής να επισκεφθεί άμεσα το δερματολόγο ή τον χειρουργό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται διάγνωση ώστε να διευκρινιστεί αν το λίπωμα είναι επικίνδυνο.

  Επικοινωνία Επικοινωνία