Κιρσοκήλη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Με τον όρο κιρσοκήλη περιγράφουμε την παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες των όρχεων παρουσιάζουν διάταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σχήμα των φλεβών αποκτά μια ελικοειδή μορφή, η οποία ομοιάζει με τους κιρσούς που σχηματίζονται στα πόδια.

  Η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του σπέρματος τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, οδηγώντας σε υπογονιμότητα. Παρόλα αυτά, η παρουσία κιρσοκήλης δε συνεπάγεται απαραίτητα μειωμένη παραγωγή σπέρματος και, άρα, υπογονιμότητα.

  Πρόκειται για μια εύκολα διαγνώσιμη πάθηση, η οποία, αρκετές φορές, δεν απαιτεί κάποια ιατρική παρέμβαση.

  Πώς προκύπτει η Κιρσοκήλη;

  Οι φλέβες υπάρχουν σε όλο το σώμα και μεταφέρουν αίμα από διάφορα όργανα στην καρδιά. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι φλέβες έχουν βαλβίδες οι οποίες διασφαλίζουν ότι το αίμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όταν οι βαλβίδες στις φλέβες των όρχεων δε λειτουργούν σωστά, τότε η πορεία του αίματος αλλάζει, με κατεύθυνση προς τους όρχεις. Εκεί παρουσιάζεται αυξημένη συλλογή αίματος το οποίο λιμνάζει και τελικά προκαλεί διάταση των φλεβών, δηλαδή κιρσοκήλη. Συνήθως η πάθηση εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά, γεγονός που πιθανόν να σχετίζεται με την πορεία των φλεβών από τους όρχεις στην κοιλιά.

  Κιρσοκήλη – Συμπτώματα

  Οι περισσότεροι άντρες με κιρσοκήλη δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, η ανάπτυξη μιας κιρσοκήλης μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για ποικίλους λόγους, με κυριότερους την υπογονιμότητα και την αργή ανάπτυξη του αριστερού όρχεως κατά την εφηβεία. Περίπου 4 στους 10 άντρες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας στο πρώτο παιδί εξαιτίας της κιρσοκήλης. Η κιρσοκήλη μπορεί επίσης να είναι αιτία προβλημάτων γονιμότητας σε περίπου 8 στους 10 άντρες στο δεύτερο παιδί.

  Είναι επικίνδυνη η Κιρσοκήλη;

  Η κιρσοκήλη δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος. Σπάνια μπορεί να σχετιστεί με επικίνδυνες παθήσεις.

  Κιρσοκήλη Κιρσοκήλη

  Κιρσοκήλη – Διάγνωση

  Ο γενικός χειρουργός θα θέσει τη διάγνωση κατόπιν φυσικής εξέτασης. Η διαδικασία περιλαμβάνει έλεγχο των όρχεων σε ύπτια και όρθια θέση. Ωστόσο, η κιρσοκήλη δεν είναι πάντα αισθητή ή εμφανής όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος (ύπτια θέση).

  Ο γιατρός μπορεί να ορίσει απεικονιστικό έλεγχο με υπερηχογράφημα όρχεων. Με αυτόν τον τρόπο θα πραγματοποιηθεί μέτρηση των σπερματικών φλεβών, καθώς και ακριβής απεικόνιση της πάθησης.

  Με την ολοκλήρωση της διάγνωσης γίνεται και η ταξινόμηση της κιρσοκήλης. Ανάλογα με το μέγεθος και τη δυνατότητα εντοπισμού της διάτασης, η πάθηση διακρίνεται σε 1ου, 2ου και 3ου βαθμού.

  Κιρσοκήλη – Θεραπεία

  Συχνά δεν απαιτείται κάποια ειδική θεραπεία για την κιρσοκήλη, καθώς μπορεί να μην επηρεάσει τη γονιμότητα και τη γενική υγεία του άντρα. Ωστόσο, εάν η πάθηση προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων και υπογονιμότητα ή εάν ο ασθενής πρόκειται να προχωρήσει σε τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τότε πιθανόν να πρέπει να επιλέξει ιατρική αποκατάσταση.

  Η κιρσοκήλη δε μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσω κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Έτσι, η κύρια θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση η οποία στοχεύει στη διακοπή του αίματος που κυκλοφορεί στις φλέβες που προκαλούν το πρόβλημα.

  Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση Κιρσοκήλης

  Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο, προσφέροντας σειρά πλεονεκτημάτων, όπως:

  • Συντομότερη και απλούστερη διαδικασία
  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Δεν τραυματίζονται τα νεύρα
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν προκαλούνται μεγάλες τομές
  • Σύντομη νοσηλεία (συνήθως μερικών ωρών)
  • Ταχεία ανάρρωση

  Επικοινωνία Επικοινωνία