Καρκίνος Παχέος Εντέρου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο. Συγκεκριμένα, είναι ο τρίτος στη σειρά καρκίνος με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί, σε άντρες και γυναίκες.

  Συγκριτικά με άλλους καρκίνους, κρίνεται ως αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμος. Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η πρόληψη, που συνδέεται τόσο με σωστή ενημέρωση για την νόσο όσο και με υγιείς συνήθειες στην καθημερινότητά μας, είναι μείζονος σημασίας.

  Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου παχέος εντέρου;

  Ο καρκίνος παχέος εντέρου προκαλεί τα εξής συμπτώματα, τα οποία εάν εντοπισθούν συνίσταται να ακολουθήσει ιατρική διάγνωση και παρακολούθηση:

  • Αίμα στα κόπρανα
  • Πόνος στο έντερο και μετεωρισμός
  • Αλλαγές στο βάρος, ευκολία στην απώλειά του, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας
  • Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στις εντερικές συνήθειες του οργανισμού και τη μορφολογία των κοπράνων

  Τι προκαλεί τον καρκίνο παχέος εντέρου;

  Τα αίτια του καρκίνου παχέος εντέρου ποικίλλουν και οι έρευνες ώστε να βρεθεί με ακρίβεια η προέλευσή τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι μπορούν να είναι είτε γονιδιακά είτε επίκτητα και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Κληρονομικότητα, η οποία αποτελεί τον βασικό παράγοντα προδιάθεσης και εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Υπάρχουσες παθήσεις στο έντερο, όπως η νόσος Crohn και άλλες καρκινικές παθήσεις, μπορούν να είναι προάγγελοι για την εξέλιξη ενός καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Ηλικίες άνω των 50
  • Πολύποδες και καλοήθη ευρήματα που δημιουργούνται στο παχύ έντερο. Ορισμένα είδη πολυπόδων κρίνονται πιο επικίνδυνα και οδηγούν με αδιέξοδο τρόπο προς τον καρκίνο. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντική η εντόπισή τους, με τη μέθοδο της ενδοσκόπησης.
  • Διατροφικές συνήθειες όπως το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένου φαγητού, η ελλιπής πρόσληψη φυτικών ινών.
  • Έλλειψη άθλησης και παχυσαρκία.

  Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου παχέος εντέρου;

  Τα στάδια του καρκίνου παχέος εντέρου είναι τα παρακάτω:

  • Στάδιο Ι: Εντοπισμός όγκου στο εσωτερικό μέρος του παχέος εντέρου
  • Στάδιο ΙΙ: Εισχώρηση του όγκου σε βαθύτερα στρώματα, χωρίς προσβολή των λεμφαδένων
  • Στάδιο ΙΙΙ: Περαιτέρω επέκταση σε λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στην προσβεβλημένη περιοχή
  • Στάδιο ΙV: Εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό και δημιουργία μεταστάσεων

  Καρκίνος Παχέος Εντέρου – Με ποιόν τρόπο γίνεται η διάγνωση; Ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης;

  Η διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου τίθεται από γενικό χειρουργό ο οποίος θα μελετήσει το ιστορικό του ασθενούς. Ο γιατρός θα προχωρήσει την αξιολόγηση με ψηλάφηση και ακρόαση στην κοιλιακή χώρα, καθώς και δακτυλική εξέταση,  για περαιτέρω εξακρίβωση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

  Η πιο σημαντική εξέταση κατά την οποία βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση και η βιοψία των ευρημάτων. Ορισμένες φορές, κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μπορεί να πραγματοποιηθεί αφαίρεση των πολυπόδων, αν το μέγεθος και η μορφολογία τους το επιτρέπουν.

  Οι ασθενείς συμπληρωματικά θα παραπεμφθούν σε εξετάσεις αίματος, γενικές και καρκινικών δεικτών, και ανάλυση κοπράνων, ενώ ενδεχομένως να υποβληθούν σε αξονική και μαγνητική τομογραφία.

  Σε περίπτωση που η διάγνωση αναδείξει καρκίνο παχέος εντέρου, θα γίνει σταδιοποίηση της πάθησης, ώστε να ορισθούν τα επόμενα βήματα για τη θεραπεία.

  Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συχνή θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου. Συχνά, έπεται ή προηγείται της επέμβασης αυτής συνδυαστική θεραπεία με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

  Επικοινωνία Επικοινωνία