Κήλη Των Αθλητών

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η κήλη των αθλητών, όπως συνιστά και η λέξη, είναι μια πάθηση η οποία κάνει την εμφάνισή της στους αθλητές αλλά και γενικότερα σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

  Η επιστημονική ονομασία της συγκεκριμένης πάθησης είναι Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών. Η πάθηση αυτή αποτελεί το σύνολο των τραυματισμών στην περιοχή της κοιλιάς και την περιοχή της πυέλου που βρίσκεται έξω από την άρθρωση του ισχίου.

  Αποτέλεσμα των τραυματισμών είναι η ύπαρξη πόνου στη βουβωνική χώρα. Για την αντιμετώπισή της, κατά κύριο λόγο, απαιτείται χειρουργική επέμβαση καθώς σπανίως εμφανίζει κάποια καλυτέρευση με συντηρητικά μέσα θεραπείας.

  Σε ποια άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η κήλη των αθλητών;

  Κατά βάση, πιο εκτεθειμένοι στην κήλη των αθλητών είναι ο άνδρες αθλητές, ενώ σε πολύ μικρά ποσοστά, της τάξεως του 3 – 15%, σημειώνονται περιστατικά της κήλης των αθλητών σε γυναίκες, παιδιά ή και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

  Πιο συγκεκριμένα, η πάθηση εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε αθλητές καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) και ποδοσφαίρου και ακόμη πιο ειδικά σε αθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό των συγκεκριμένων αθλημάτων.

  Κάποια άλλα επαγγέλματα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κήλης των αθλητών είναι επαγγέλματα τα οποία απαιτούν σε πολύ μεγάλο βαθμό χρήση του σώματος, λόγου χάριν τα εργατικά επαγγέλματα.

  Συμπτώματα της κήλης των αθλητών

  Η κήλη των αθλητών αποτελεί πάθηση που επιφέρει συμπτώματα τα οποία κατά κύριο λόγο εκδηλώνονται συνδυαστικά στους ασθενείς. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Πόνος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, άλλοτε μόνο από τη μία πλευρά άλλοτε και από τις δύο
  • Έντονη καυστική αίσθηση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Πόνος στο όσχεο και στο εσωτερικό του μηρού

  Η αίσθηση του πόνου εκδηλώνεται κατά την αθλητική δραστηριότητα και κυρίως στο τρέξιμο, τις στροφικές κινήσεις κλπ. Ενδέχεται ο πόνος να συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

  Διάγνωση της κήλης των αθλητών

  Για να πραγματοποιηθεί διάγνωση της πάθησης απαιτείται εξειδίκευση και εξέταση σε βάθος. Για το λόγο αυτό, γίνεται λήψη και αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια ο γενικός χειρουργός θα προβεί σε κλινική εξέταση.

  Προκειμένου να υπάρξει αναλυτική απεικόνιση της βλάβης που έχει προκληθεί και για να ολοκληρωθεί η διάγνωση, ο ασθενής συστήνεται να κάνει ένα υπερηχογράφημα καθώς και μαγνητική τομογραφία.

  Κήλη Των Αθλητών – Θεραπεία

  Η θεραπεία της κήλης των αθλητών μπορεί στα πρώιμα στάδια να μη χρήζει επεμβατικής θεραπείας. Για αυτό το λόγο, υπάρχουν διάφορες πρακτικές οι οποίες συνδυαστικά μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα.

  Μερικές από αυτές είναι οι:

  • Ξεκούραση
  • Χορήγηση κορτιζόνης σε μορφή ενέσιμη
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Φυσικοθεραπεία

  Οι παραπάνω πρακτικές είναι ιδανικές για τα πρώτα στάδια της πάθησης σε όλες τις περιπτώσεις.

  Κήλη Των Αθλητών Κήλη Των Αθλητών

  Αναφορικά με τη χειρουργική αποκατάσταση διακρίνονται δύο διαφορετικές επιλογές προκειμένου να επιτευχθεί η αντιμετώπιση της βλάβης. Αυτές είναι το ανοιχτό χειρουργείο και η λαπαροσκοπική μέθοδος, η οποία αποτελεί και την πιο σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

  Αποκατάσταση κήλης των αθλητών με λαπαροσκόπηση

  Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση η οποία προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα για το άτομο – ασθενή. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου συγκριτικά με την ανοιχτή επέμβαση είναι τα εξής:

  • Περισσότερο ασφαλής τεχνική
  • Γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς
  • Ουλές μικρότερου μεγέθους
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας του ασθενούς
  • Πιο άμεση επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα

   

  Επικοινωνία Επικοινωνία