Ινοαδενώματα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα ινοαδενώματα μαστού είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι, οι οποίοι συνήθως παρουσιάζονται σε γυναίκες ηλικίας 15 με 35 ετών.

  Ένα ινοαδένωμα μπορεί να είναι λείο, ελαστικό ή σκληρό και με συγκεκριμένο σχήμα. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, όμως η ασθενής μπορεί να αισθάνεται σα να έχει κάποιο επιπλέον βάρος στο στήθος της. Όταν το ινοαδένωμα ψηλαφηθεί, κινείται με ευκολία κάτω από το δέρμα. Το μέγεθος των ινοαδενωμάτων μαστού ποικίλλει, ενώ μπορεί να αυξηθεί ή να συρρικνωθεί από μόνο του.

  Τα ινοαδενώματα είναι από τις πιο συνηθισμένες καλοήθεις παθήσεις μαστού που αφορά τις νεότερες ηλικίες γυναικών. Η θεραπεία τους μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση για ενδεχόμενες μεταβολές στο μέγεθος ή την μορφολογία του μαστού, βιοψία για την αξιολόγηση της διόγκωσης ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

  Ινοαδενώματα Μαστού – Ποια είναι τα αίτια;

  Τα ακριβή αίτια των ινοαδενωμάτων μαστού παραμένουν αδιευκρίνιστα μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι συνδέονται με τις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες. Τα ινοαδενώματα, τις περισσότερες φορές, αναπτύσσονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία και μπορεί να μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια της κύησης ή σε περίπτωση ορμονοθεραπείας. Το μέγεθός τους συνήθως συρρικνώνεται μετά την εμμηνόπαυση, καθώς τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται.

  Τύποι Ινοαδενωμάτων Μαστού

  Εκτός από τα απλά ινοαδενώματα, η πάθηση διακρίνεται σε διαφορετικούς τύπους, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Σύνθετα ινομυώματα
   Ο τύπος αυτός αφορά σε μεταβολές, όπως υπερανάπτυξη κυττάρων (υπερπλασία) που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα. Ο γιατρός θέτει τη διάγνωση κατόπιν ιστολογικής αξιολόγησης μέσω βιοψίας.
  • Νεανικά ινοαδενώματα
   Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ινοαδενωμάτων, ο οποίος παρουσιάζεται σε έφηβες ηλικίας από 10 έως 18 ετών. Αυτά τα ινοαδενώματα μπορούν να μεγαλώσουν, ωστόσο τα περισσότερα συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ μερικά μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους.
  • Γιγάντια ινοαδενώματα
   Στον συγκεκριμένο τύπο, τα ινοαδενώματα μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος που ξεπερνάει τα 5 εκατοστά. Σε αρκετές περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεσή τους διότι αυτά μπορούν να πιέσουν ή να αντικαταστήσουν άλλους ιστούς του μαστού.
  • Φυλλοειδείς όγκοι
   Αν και συνήθως καλοήθεις, ορισμένοι φυλλοειδείς όγκοι μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Τις περισσότερες φορές, συστήνεται η αφαίρεσή τους.

  Ινοαδενώματα Μαστού & Συμπτώματα

  Τα ινοαδενώματα μαστού εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

  • Στρογγυλές διογκώσεις με σαφές σχήμα και όρια
  • Ευκίνητα
  • Στέρεα ή ελαστικά

  Τα ινοαδενώματα μπορεί να εμφανιστούν ως μονήρεις ή πολλαπλά όγκοι, είτε στον ένα είτε και στους δύο μαστούς, ενώ δεν προκαλούν πόνο στην ασθενή.

  Ινοαδενώματα Μαστού – Διάγνωση

  Κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης μαστού, ο χειρουργός – μαστολόγος θα ελέγξει και τα δύο στήθη για τυχόν διογκώσεις ή άλλα προβλήματα. Ορισμένα ινοαδενώματα, εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους, δε μπορούν να διαγνωσθούν με γυμνό μάτι. Σε αυτήν την περίπτωση, μόνο μέσω απεικονιστικών εξετάσεων μπορούν να εντοπιστούν.

  Ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του ινοαδενώματος, ο γιατρός θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για την ασθενή.

  Ινοαδενώματα Μαστού – Θεραπεία

  Η θεραπεία των ινοαδενωμάτων μαστού μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, ανάλογα με τον τύπο τους:

  Συντηρητική

  Αφορά σε τακτική παρακολούθηση του μεγέθους του ινοαδενώματος.

  Χειρουργική επέμβαση

  Επιλέγεται συνήθως σε περιπτώσεις ινοαδενωμάτων άνω των 20mm και πραγματοποιείται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία. Ο χειρουργός διενεργεί μικροσκοπική τομή για την αφαίρεση του όγκου και έπειτα πραγματοποιείται πλαστική στο δέρμα, εξασφαλίζοντας έτσι ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η νοσηλεία δεν ξεπερνάει τις 3 ώρες.

  Επικοινωνία Επικοινωνία