Ραγάδα Πρωκτού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η ραγάδα πρωκτού είναι το σχίσιμο ή η πληγή που παρουσιάζεται στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου, κοντά στον πρωκτό.
    Το σχίσιμο αυτό συχνά επηρεάζει τον μυ γύρω από τον πρωκτό, ο οποίος ονομάζεται πρωκτικός σφιγκτήρας. Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς του σφιγκτήρα, κάτι που επεκτείνει το σχίσιμο στην περιοχή. Επιπλέον, η διαδικασία της κένωσης μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση της ραγάδας.

    Η ραγάδα πρωκτού θεωρείται οξεία όταν έχει προκύψει σε πρόσφατο χρονικό διάστημα και έχει διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες. Αντίθετα, η πάθηση θεωρείται χρόνια εάν έχουν περάσει περισσότερες από 6 εβδομάδες ή εμφανίζει συχνές υποτροπές.

    Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη Ραγάδα Πρωκτού;

    Τα αίτια που συνήθως προκαλούν τη ραγάδα πρωκτού αφορούν σε βλάβη στο βλεννογόνο του πρωκτού ή του πρωκτικού καναλιού, δηλαδή το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου.

    Οι περισσότερες περιπτώσεις ραγάδας πρωκτού συμβαίνουν σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα κόπρανα γίνονται ιδιαίτερα σκληρά και μεγάλα με αποτέλεσμα να προκαλούν ρήξη (σχίσιμο) στο βλεννογόνο του πρωκτικού καναλιού.

    Άλλες πιθανές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ραγάδα πρωκτού περιλαμβάνουν:

    • Επίμονη διάρροια
    • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα
    • Εγκυμοσύνη και τοκετός
    • Περιστασιακά, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ), όπως η σύφιλη ή ο έρπης, η οποία μπορεί να μολύνει και να βλάψει τον πρωκτικό σωλήνα
    • Ασυνήθιστα στενοί πρωκτικοί σφιγκτήρες, οι οποίοι οδηγούν σε αυξημένη ένταση στο πρωκτικό κανάλι, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στο σχίσιμο

    Σε αρκετές περιπτώσεις, η ραγάδα πρωκτού δε μπορεί να συσχετιστεί με κάποια σαφή αιτία.

    Ποια είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με τη Ραγάδα Πρωκτού;

    Τα πιο κοινά συμπτώματα που εκδηλώνονται με τη ραγάδα πρωκτού είναι τα εξής:

    • Οξύτατος πόνος κατά τη διαδικασία της κένωσης, ο οποίος συχνά ακολουθείται από αίσθημα καύσου στην περιοχή του πρωκτού και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
    • Αιμορραγία κατά τη διαδικασία της κένωσης – οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν μια μικρή ποσότητα έντονου κόκκινου αίματος είτε στα κόπρανα είτε στο χαρτί υγείας μετά το σκούπισμα.

    Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση της Ραγάδας Πρωκτού και ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις;

    Ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση της ραγάδας πρωκτού είναι ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός. Σε πρώτη φάση, ο ασθενής θα ερωτηθεί σχετικά με τα συμπτώματα, καθώς και με τον τύπο πόνου που αντιμετωπίζει. Πληροφορίες που αφορούν στις συνήθειες της τουαλέτας του ασθενούς πιθανόν να βοηθήσουν σημαντικά τη διαδικασία της ιατρικής αξιολόγησης.

    Ραγάδα Πρωκτού Ραγάδα Πρωκτού

    Η δακτυλική εξέταση, τις περισσότερες φορές, δεν ενδείκνυται καθώς μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία για τον ασθενή.

    Σε περίπτωση που υπάρξει υποψία για κάποια σοβαρή βλάβη που προκαλεί τη ραγάδα, ο γιατρός θα συστήσει εξειδικευμένο απεικονιστικό έλεγχο.

    Κατά περίπτωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέτρηση πίεσης του σφιγκτήρα για τις ραγάδες οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν σε απλές θεραπείες.

    Πώς θεραπεύεται η Ραγάδα Πρωκτού;

    Η ραγάδα πρωκτού θεραπεύεται είτε με συντηρητική αντιμετώπιση είτε με χειρουργική επέμβαση.
    Ο χειρουργός πιθανόν να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα και την επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας.
    Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:

    • Ήπια καθαρτικά για τη διευκόλυνση της κένωσης
    • Ειδική αλοιφή για τοπική εφαρμογή
    • Παυσίπονα φάρμακα για τη μείωση του πόνου

    Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε εμμένοντα περιστατικά ραγάδας πρωκτού όπου η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία