Αίμα στα κόπρανα
Το αίμα στα κόπρανα αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα με το οποίο πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι. Είναι πολύ φυσιολογικό, οι ασθενείς να πανικοβάλλονται με την εικόνα του αίματος στα κόπρανά τους και πολλές φορές τείνουν να πιστεύουν πως απλώς αποτελεί ένα σύμπτωμα των αιμορροΐδων. Όμως, το αίμα στα κόπρανα μπορεί να αντιστοιχεί ως σύμπτωμα κάποιες ήπιας πάθησης αλλά ακόμα και κάποιας πιο σοβαρής. Οι ασθενείς οφείλουν να απευθυνθούν στον Γενικό Χειρουργό, ώστε να εξακριβωθεί ο λόγος πρόκλησής του αλλά και για να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Αίμα στα κόπρανα: Αίτια και παράγοντες πρόκλησης
Τα αίτια και οι παράγοντες πρόκλησης του αίματος στα κόπρανα ποικίλλουν και κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
- Αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες αποτελούν αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται εσωτερικά ή εξωτερικά του πρωκτού και είναι αρκετά συχνό να εμφανίζουν το εν λόγω σύμπτωμα.
- Ραγάδα πρωκτού. Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί το σχίσιμο ή την πληγή που παρουσιάζεται στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου που βρίσκεται κοντά στον πρωκτό.
- Εκκολπώματα. Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου είναι εξογκώματα που μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή αλλά ακόμα και αιμορραγία στους ασθενείς.
- Πολύποδες εντέρου. Οι πολύποδες εντέρου είναι καλοήθεις δυσπλασίες που μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθη καρκινικά κύτταρα.
- Καρκίνος του παχέος εντέρου
- Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου π.χ. ελκώδης κολίτιδα
- Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Περιεδρικό συρίγγιο. Είναι μια πρωκτολογική πάθηση που προκαλεί τη συλλογή πύου.
Ποια συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν το αίμα στα κόπρανα;
Ανάλογα την αιτία πρόκλησής του αίματος παρουσιάζονται και ορισμένα ακόμη συμπτώματα:
- Αίσθημα πόνου ή πίεσης στην περιοχή
- Εφίδρωση
- Αίσθημα ζάλης
- Φαγούρα στην περιοχή
- Εκροή υγρού
Γιατί πρέπει να απευθυνθώ άμεσα στον Γενικό Χειρουργό;
Το αίμα στα κόπρανα αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα. Η άμεση διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση κάποιας σοβαρής ασθένειας αλλά και την πρόληψη εκτεταμένης αιμορραγίας.
Σε ποιες εξετάσεις θα υποβληθεί ο ασθενής για την διάγνωση της αιτίας;
Η διάγνωση περιλαμβάνει την λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς αλλά και την επισκόπηση του πρωκτού. Ο ιατρός μπορεί να ζητήσει ακόμα και τη λήψη ορισμένων εξετάσεων που θα επιβεβαιώνουν το αίτιο του συμπτώματος, όπως είναι οι εξής:
- Κολονοσκόπηση
- Γαστροσκόπηση
- ορθοσκόπηση
Αίμα στα κόπρανα: Μέθοδος αντιμετώπισης
Αφού ληφθούν οι απαιτούμενες εξετάσεις και πραγματοποιηθεί η κλινική εξέταση από τον ιατρό, θα οριστεί και ο τρόπος αντιμετώπισης της αιτίας που προκάλεσε το αίμα στα κόπρανα. Στην περίπτωση που πρόκειται για κάποια ήπια πάθηση, θα κριθεί απαραίτητη η συντηρητική θεραπεία όπου περιλαμβάνει τοπικές αλοιφές, σωστή διατροφή και φαρμακευτική αγωγή. Εάν, όμως, διαγνωσθεί κάποια σοβαρή ασθένεια, τότε συνιστάται η επιλογή κάποιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου ώστε να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και ανώδυνα.
Ο Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης είναι Γενικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Στην περίπτωση που διακρίνετε αίμα στα κόπρανά σας, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να πραγματοποιήσει λεπτομερή διάγνωση και να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημά σας.
Ακολουθήστε μας: