Ινοαδένωμα Μαστού και Εγκυμοσύνη

Ινοαδένωμα Μαστού & Εγκυμοσύνη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι το ινοαδένωμα μαστού;

  Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο καλοήθες ογκίδιο που εμφανίζεται στο μαστό. Μπορεί να υπάρχει ένα ή περισσότερα ογκίδια στον έναν ή και στους 2 μαστούς(10-20%). Ινοαδένωμα εμφανίζουν κυρίως οι γυναίκες από την εφηβική ηλικία, έως τα 40 έτη. Αυτά τα ογκίδια είναι ψηλαφητά, συμπαγή, ανώδυνα, ελαστικά και κινητά. Ωστόσο, λίγο πριν την περίοδο ίσως προκαλέσουν κάποιο πόνο και γίνουν πιο απτά. Το μέγεθός τους μπορεί να ξεκινά από χιλιοστά, και να φτάσει τα 15 εκατοστά. Δεν πρόκειται για νεοπλάσματα, δηλαδή για την υπερπαραγωγή ακατάλληλων κυττάρων ή την συγκέντρωση φθαρμένων, άλλα για την πάχυνση των ήδη υπαρχόντων.

  Ποιες οι αιτίες που προκαλούν ινοαδένωμα;

  Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που οφείλονται στην εμφάνιση ινοαδενωμάτων. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν αρκετά όπως η γαλουχία, τα οιστρογόνα, και η προγεστερόνη. Επίσης, σε περίπτωση μεταμόσχευσης οργάνου και λήψης κατασταλτικών για το ανοσοποιητικό, πιθανολογείται να εμφανιστούν πολλαπλά ινοαδενώματα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση ινοαδενωμάτων σε νέες γυναίκες κατά τη λήψη αντισυλληπτικών και σε ώριμες γυναίκες όταν λαμβάνουν υποκατάστατα ορμονών. Τέλος, η εμφάνισή τους είναι σχεδόν αναμενόμενη κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

  Ποιοι τύποι ινοαδενωμάτων υπάρχουν;

  Τα ινοαδενώματα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, κατηγοριοποιούνται στις εξής κατηγορίες:

  • Απλό ινοαδένωμα,
  • Σύνθετο ινοαδένωμα, όπου η ιστολογική διάγνωση μπορεί να εμφανίσει ατυπίες ή υπερπλασία,
  • Νεανικό ινοαδένωμα, που εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία,
  • Γιγαντιαίο ινοαδένωμα, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 5 εκατοστά και πρέπει να αφαιρεθεί,
  • Φυλλοειδής όγκος που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και πρέπει να αφαιρεθεί.

  Ινοαδένωμα και εγκυμοσύνη

  Όπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν ινοαδενώματα. Συνεπώς, αν εμφανιστούν πριν την εγκυμοσύνη και είναι πάνω από 2 εκατοστά, επιβάλλεται να αφαιρεθούν, διότι κατά την κύηση θα γιγαντωθούν.

  Ινοαδένωμα και καρκίνος

  Η πιθανότητα εξαλλαγής του ινοαδενώματος σε καρκίνο είναι ελάχιστη, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο το 3-5% των γυναικών εμφανίζουν καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού από ινοαδένωμα. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που ο περαιτέρω έλεγχος χρειάζεται. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

  • Γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω κληρονομικότητας και εμφανίζουν ογκίδιο,
  • Εύρεση ογκιδίων με ατυπίες,
  • Ογκίδια που εμφανίζονται πριν την εγκυμοσύνη.

  Συμπερασματικά, το ινοαδένωμα δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, διότι πρόκειται για καλοήθη ογκίδιο. Ωστόσο, αν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, καλό είναι να γίνεται περαιτέρω έλεγχος, ώστε να καθησυχάζεται η γυναίκα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού εδώ.

  Σε ποιες περιπτώσεις το ινοαδένωμα χρειάζεται αφαίρεση;

  Όταν το ινοαδένωμα ξεπερνά τα 3-4 εκατοστά και γενικά φαίνεται να μεγαλώνει συνέχεια, ή αν εμφανίζει ατυπίες πρέπει να αφαιρεθεί. Επίσης, αν μια γυναίκα δεν διατίθεται να το ελέγχει συχνά ή κυοφορεί, θα πρέπει άμεσα να το αφαιρέσει διότι θα διογκωθεί πολύ. Τέλος, αν προκαλεί πόνο, αισθητικό πρόβλημα ή οποιοδήποτε άλλο θέμα στη γυναίκα, μπορεί να το αφαιρέσει.

  Πώς γίνεται η διάγνωση του ινοαδενώματος;

  Στην περίπτωση που προκύψει κάποια ενόχληση στο μαστό, θα πρέπει να μεταβείτε στον ιατρό σας ώστε να το ελέγξει. Αρχικά θα γίνει καταγραφή ιστορικού της ασθενούς και εξέταση της κλινικής εικόνας. Έπειτα, ανάλογα με την εκτίμηση του ιατρού, θα πρέπει να γίνουν κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις όπως: μαστογραφία, υπερηχογράφημα καθώς και βιοψία.

   

  O γιατρός χειρουργός μαστολόγος Δρ Γιώργος Νικολαΐδης με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής μαστού, είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα. Είναι ιδανικός για την διάγνωση και καταπολέμηση παθήσεων του μαστού. Επικοινωνήστε μαζί του, ώστε να κλείσετε το ραντεβού σας και να συζητήσετε εκ του σύνεγγυς οτιδήποτε σας απασχολεί. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς.

  ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία