Τι είναι οι Όζοι Θυροειδούς;
Όζοι Θυροειδούς είναι οι όγκοι ή μάζες που δημιουργούνται στον ιστό του θυροειδούς αδένα. Πρόκειται για κάτι αρκετά σύνηθες, αφού 1 στους 3 ανθρώπους εμφανίζει όζους στο υπερηχογράφημα. Οι όζοι μπορεί να είναι μη ψηλαφητοί ή ψηλαφητοί όπως και να περιέχουν υγρό ή να είναι συμπαγείς. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν σε ομάδες (πολυοζόδης βογχοκήλη) ή μεμονωμένοι(μονήρης όζος). Συνήθως δεν έχουν την προδιάθεση να προκαλέσουν βλάβη, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι.
Από τι προκαλούνται οι Όζοι Θυροειδούς;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ανάπτυξης των όζων θυροειδούς. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι υπό κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν. Κάποιες είναι οι εξής:
- Έλλειψη ιωδίου
- Χρόνια φλεγμονή θυροειδούς
- Καρκίνος του αδένα
- Νόσος Χασιμότο που οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό
- Πολυμορφική βρογχοκήλη
- Κύστες στον αδένα
- Υπερανάπτυξη του ιστού του αδένα(αποτελεί την συνηθέστερη αιτία)
Ποια τα συμπτώματα;
Στην περίπτωση που οι όζοι είναι μικροί και δεν φαίνονται καθόλου, είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν καν αντιληπτοί. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής τους εντοπίζει τυχαία μέσω κάποιας εξέτασης για άλλο θέμα όπως μαγνητική, αξονική κ.α. Αντιθέτως, όταν έχουν περισσότερο όγκο, μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με το μάτι καθώς και να ψηλαφιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να νιώθει:
- Δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση
- Βήχα και βραχνάδα
- Πίεση και βάρος στο σημείο που υπάρχουν οι όζοι
- Αίσθηση ξένου σώματος στο συγκεκριμένο σημείο
Σε περίπτωση που προκύψει υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή υπερδιόγκωση του θυροειδούς αδένα, ο αδένας παράγει σε μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικές ορμόνες όπως η θυροξίνη. Η παραγωγή αυτής της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε:
- Αιφνίδια απώλεια βάρους
- Εφίδρωση
- Ευαισθησία στη ζέστη
- Διάρροιες
- Διαταραχές περιόδου στις γυναίκες.
- Ταχυκαρδία
- Μυϊκή αδυναμία
- Ρίγη
- Τριχόπτωση
- Νευρικότητα
- Κόπωση
Διάγνωση
Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την επίσκεψη του ασθενούς στον ενδοκρινολόγο, ο οποίος σε πιο ειδικές καταστάσεις μπορεί να τον παραπέμψει σε χειρουργό. Αυτό εξαρτάται από τον βαθμό ανάπτυξης των όζων θυροειδούς και το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει. Ο ιατρός το πρώτο που χρειάζεται να κάνει είναι να εξετάσει τον ασθενή ώστε να έχει μία πρώτη εικόνα. Στη συνέχεια θα καταγράψει το ιστορικό του και θα εξετάσει τον παράγοντα της κληρονομικότητας. Για βαθύτερο έλεγχο, ο ασθενής θα υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των ορμονών TSΗ, fT3, fT4 και αντισωμάτων. Το υπερηχογράφημα θα χρησιμεύσει στο να εντοπιστεί η μορφολογία του όζου και το σπινθηρογράφημα θα δείξει το είδος του. Σε πιο σπάνιες και δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί οι όζοι να είναι ύποπτοι για καρκίνο. Σε αυτή την περίπτωση η λήψη δείγματος και η βιοψία είναι απαραίτητα. Η μελέτη γίνεται μέσω παρακέντησης και είναι πολύ φερέγγυα.
Θεραπεία
Το εάν θα υπάρξει κάποιου είδους θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος του όζου. Σε πολλές περιπτώσεις ο όζος είναι τόσο μικρός που ούτε καν είναι εμφανής και δεν επηρεάζει την λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, οποιοδήποτε είδος θεραπείας είναι αχρείαστο. Αντίθετα, αν οι όζοι θυροειδούς παράγουν υπερποσότητες ορμονών, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο από τους παρακάτω τρόπους:
- Χορήγηση συγκεκριμένης φαρμακευτική αγωγής,
- Αντιμετώπιση με ραδιενεργό ιώδιο,
- Χειρουργική επέμβαση(ειδικά εάν υπάρχει απειλή για καρκίνο, συνήθως με ολική θυρεοειδεκτομή).
Σε κάθε περίπτωση, ασχέτως μεγέθους, είδους και συμπτωμάτων, ο ιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί συχνά τους όζους. Υπεύθυνος ιατρός είναι ο ενδοκρινολόγος ή ο χειρουργός.
O γιατρός-χειρουργός Γιώργος Νικολαΐδης με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής, είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας απασχολεί. Χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του, είναι σε θέση να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε.
Ακολουθήστε μας: