ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η χολοκυστεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
Η χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο μεθόδους χειρουργικών επεμβάσεων:
Για ποιους λόγους προτείνεται η χολοκυστεκτομή;
Η χολοκυστεκτομή γίνεται συνήθως για τη θεραπεία των χολόλιθων και των συμπτωμάτων που προκαλούν. Συγκεκριμένα, η χολοκυστεκτομή συνιστάται για τις παρακάτω περιπτώσεις:
- Πέτρα στη χολή (χολολιθίαση)
- Πέτρες στο χοληδόχο πόρο
- Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα)
- Πολύποδες της χοληδόχου κύστης
- Φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) που οφείλεται σε πέτρες στη χολή
Επίσης, η χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι πέτρες ή φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη όπως:
- Ρίγη
- Πυρετό
- Πόνο
- Ναυτία
Προετοιμασία πριν τη χολοκυστεκτομή
Πριν από τη διαδικασία της επέμβασης, ο γενικός χειρουργός θα ζητήσει από τον ασθενή να εκτελέσει κάποιες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα κοιλίας, εξετάσεις αίματος και ούρων. Επίσης, θα συζητήσει με τον ασθενή για φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνει και κυρίως αυτά που αφορούν την πήξη του αίματος. Πριν την επέμβαση ο χειρουργός θα ζητήσει από τον ασθενή να αποφύγει το φαγητό και τα υγρά λίγες ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Χολοκυστεκτομή – Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Η χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και μόλις ενεργήσουν τα φάρμακα αναισθησίας, εισάγεται ένας σωλήνας κάτω από το λαιμό ο οποίος βοηθάει στην αναπνοή. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εκτελεί τη χολοκυστεκτομή χρησιμοποιώντας τη λαπαροσκοπική μέθοδο.
Κατά τη διάρκεια της χολοκυστεκτομής με λαπαροσκοπική μέθοδο, ο χειρουργός πραγματοποιεί τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιά. Στη μία τομή εισάγεται ένας σωλήνας με το λαπαροσκόπιο, ενώ στις υπόλοιπες τομές εισάγονται σωλήνες με τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία που βοηθούν στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Ο χειρουργός παρακολουθεί όλη τη διαδικασία μέσω μίας οθόνης.
Έπειτα, εισάγεται στην κοιλιά μέσω των σωλήνων διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο διογκώνει τη χειρουργική περιοχή και διευκολύνει την ορατότητα του εσωτερικού. Με τη χρήση των ειδικών χειρουργικών εργαλείων ο χειρουργός αποκολλάει τη χοληδόχο κύστη από το υπόλοιπο σώμα και την αφαιρεί. Οι τομές κλείνονται με ράμματα ή με ειδική χειρουργική κόλλα.
Η χολοκυστεκτομή με λαπαροσκοπική μέθοδο διαρκεί μία με δύο ώρες και ο ασθενής μεταφέρεται στο θάλαμο ανάρρωσης. Ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο, εάν ο χειρουργός αντιληφθεί την ύπαρξη πετρών στη χολή ή άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το χοληδόχο πόρο.
Μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μεταφέρεται σε δωμάτιο ανάρρωσης και παρακολουθείται από το νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι να ξυπνήσει από την αναισθησία. Μόλις ξυπνήσει ο ασθενής ελέγχεται η καρδιά, η αναπνοή, η αρτηριακή πίεση και η ικανότητα ούρησης.
Έπειτα από λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή να διανυκτερεύσει ένα βράδυ ανάλογα με την κατάσταση υγείας του ασθενή. Μόλις επιστρέψει στο σπίτι του είναι σε θέση να φάει, να πιει και να περπατήσει χωρίς να νιώθει πόνο.
Μετεγχειρητικές οδηγίες
Μετά τη χολοκυστεκτομή, ο χειρουργός θα συμβουλεύσει τον ασθενή:
- Να αποφύγει το σήκωμα βαριών αντικειμένων
- Να πίνει άφθονο νερό
- Να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
- Να αυξάνει σταδιακά τις δραστηριότητες
- Να κάνει άσκηση βάδισης κάθε μέρα για να αποτραπούν οι θρόμβοι του αίματος
- Για την φροντίδα των πληγών
Επίσης, θα του χορηγηθούν φάρμακα όπως παυσίπονο και αντιβίωση.
Η χολοκυστεκτομή μέσω λαπαροσκόπησης αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και ο κίνδυνος για εμφάνιση επιπλοκών είναι εξαιρετικά μειωμένος. Επιπλέον, ο πόνος είναι μικρότερος, καθώς και ο χρόνος ανάρρωσης ενώ ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ακολουθήστε μας: