ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Χολοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται σε πέτρα στη χολή.
Η χοληδόχος κύστη αποτελεί το μικρό όργανο (σε σχήμα αχλαδιού) που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, κάτω από το συκώτι. Το όργανο αυτό αποθηκεύει το πεπτικό υγρό, δηλαδή τη χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι. Η χολή ταξιδεύει από το συκώτι στη χοληδόχο κύστη μέσω των χοληφόρων και στη συνέχεια απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο.
Οι πέτρες στη χολή προκαλούν απόφραξη στο σωλήνα που κατευθύνεται εξωτερικά της χοληδόχου κύστης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χολής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, δηλαδή χολοκυστίτιδα.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές -και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή- επιπλοκές, όπως ρήξη χοληδόχου κύστης.
Η αντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας συχνά επιτυγχάνεται με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Πώς προκαλείται η Χολοκυστίτιδα;
Η χολοκυστίτιδα προκαλείται όταν η χολή (πεπτικό υγρό) παγιδεύεται στη χοληδόχο κύστη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει επειδή μικρές μάζες στερεού υλικού (πέτρες στη χολή) φράζουν το σωλήνα που αποστραγγίζει τη χολή από τη χοληδόχο κύστη.
Όταν οι πέτρες στη χολή μπλοκάρουν αυτόν το σωλήνα, τότε η χολή συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη. Αυτό προκαλεί ερεθισμό και πίεση στη χοληδόχο κύστη και μπορεί να ακολουθήσει οίδημα και μόλυνση.
Άλλες αιτίες χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν:
- Βακτηριακή λοίμωξη στο σύστημα του χοληφόρων. Το σύστημα χοληφόρων είναι το σύστημα παροχέτευσης που μεταφέρει τη χολή από το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).
- Όγκοι του παγκρέατος ή του ήπατος. Ένας όγκος μπορεί να σταματήσει την αποστράγγιση της χολής από τη χοληδόχο κύστη.
- Μειωμένη παροχή αίματος στη χοληδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο ασθενής έχει διαβήτη.
- Ιλύς (λάσπη) χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για ένα παχύ υλικό το οποίο δε μπορεί να απορροφηθεί από τη χολή στη χοληδόχο κύστη. Αποτέλεσμα είναι η λάσπη να συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε εγκύους ή σε άτομα που είχαν ταχεία και απότομη απώλεια βάρους.
Η χολοκυστίτιδα μπορεί να συμβεί ξαφνικά (οξεία χολοκυστίτιδα) ή μπορεί να είναι μακροχρόνια (χρόνια χολοκυστίτιδα).
Ποια είναι τα συμπτώματα της Χολοκυστίτιδας;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα επεισόδιο χολοκυστίτιδας διαρκεί 2 έως 3 ημέρες, ωστόσο τα συμπτώματα κάθε πάσχοντα μπορεί να διαφέρουν. Αυτά μπορεί να είναι:
- Έντονος, ξαφνικός πόνος στο πάνω δεξί μέρος της κοιλίας
- Πόνος (συχνά χειρότερος με τις βαθιές αναπνοές) που εξαπλώνεται στην πλάτη ή κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη
- Ναυτία και έμετος
- Πυρετός
- Κιτρίνισμα δέρματος και ματιών (ίκτερος)
- Ανοιχτόχρωμα κόπρανα
- Φούσκωμα κοιλιάς
Εντούτοις, τα συμπτώματα της χολοκυστίτιδας μπορεί να μοιάζουν με άλλες παθήσεις. Για το λόγο αυτό η κατάσταση πρέπει πάντα να αξιολογείται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό.
Χολοκυστίτιδα & Διάγνωση
Η διάγνωση της χολοκυστίτιδας πραγματοποιείται μέσω:
- Ιστορικού του ασθενούς
- Αιματολογικών εξετάσεων
- Απεικονιστικού ελέγχου της χοληδόχου κύστης
Χολοκυστίτιδα – Θεραπεία
Η θεραπεία για τη χολοκυστίτιδα συνήθως περιλαμβάνει παραμονή στο νοσοκομείο για τον έλεγχο της φλεγμονής στη χοληδόχο κύστη. Εάν η κατάσταση αφορά σε οξεία χολοκυστίτιδα, τότε απαιτείται άμεση αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση.
Η επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Ο Δρ Γεώργιος Νικολαΐδης εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία της λαπαροσκόπησης, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στον ασθενή. Η διαδικασία περιλαμβάνει μερικές μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά, κάτι που εξασφαλίζει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με μια άριστη μετεγχειρητική πορεία.
Ο χρόνος της επέμβασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα, ενώ ο ασθενής συνήθως αποχωρεί από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.
Ακολουθήστε μας: