Χολαγγειίτιδα: Τι Την Προκαλεί & Πώς Αντιμετωπίζεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η χολαγγειίτιδα αποτελεί οξεία φλεγμονή του συστήματος του χοληδόχου πόρου. Η φλεγμονή που δημιουργείται είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης. Όταν εμποδίζεται η φυσιολογική απορροή της χολής, μέσω των χοληφόρων σωλήνων, προκαλείται αύξηση της ενδοαυλικής πίεσης σε όλο τους το δίκτυο. Ενώ η χολή παραμένει στάσιμη, τα μικρόβια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να εισβάλλουν στο αίμα, μέσω των ηπατικών κολποειδών.

    Χολαγγειίτιδα – Συμπτώματα

    Η χολαγγειίτιδα προκαλεί συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

    • Πόνος 

    Εντοπίζεται στην πάνω δεξιά μεριά της κοιλιάς. Είναι έντονος και επίμονος ενώ αυξάνεται με κάθε κίνηση του σώματος.

    • Πυρετός

    Πρόκειται για υψηλό πυρετό και συνήθως συνδυάζεται με έντονα ρίγη.

    • Ίκτερος

    Προκαλείται από την αυξημένη χολερυθρίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα να αποκτούν ένα κατακόκκινο χρώμα.

    Τι μπορεί να προκαλέσει τη χολαγγειίτιδα;

    Οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην ομαλή απέκκριση της χολής είναι πιθανή αιτία εμφάνισης της χολαγγειίτιδας. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:

    • Πέτρα στη χολή (χολολιθίαση)
    • Τα νεοπλάσματα των χοληφόρων
    • Ο καρκίνος της κεφαλής του παγκρέατος.
    • Η στένωση του σφιγκτήρα του Oddi
    • Τα εκκολπώματα στην δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου
    • Η χρόνια παγκρεατίτιδα και οι στενώσεις των χοληφόρων

    Η πιο συνηθισμένη αιτία, ωστόσο, από όλες είναι η  λιθίαση του χοληδόχου πόρου (χολολιθίαση). Ο λίθος μέσα στον χοληδόχο πόρο προκαλεί πρόβλημα στην φυσιολογική αποχέτευση της χολής. Όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που δημιουργεί  η πέτρα, τόσο πιο σοβαρή είναι η χολαγγειίτιδα.

    Πως γίνεται η διάγνωση της χολαγγειίτιδας;

    Για τη διάγνωση της χολαγγειίτιδας διενεργείται η κλινική εξέταση από γενικό χειρουργό, καταγράφεται λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος. Όταν ολοκληρωθεί η γενική αίματος και ο βιοχημικός έλεγχος, τότε σειρά έχει ο απεικονιστικός έλεγχος. Περιλαμβάνει:

    • Υπέρηχο χοληφόρων: Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αιτία της χολαγγειίτιδας και τον βαθμό διάτασης του χοληδόχου πόρου και των ενδοηπατικών χολαγγείων.
    • MRCP: Η μαγνητική τομογραφία των χοληφόρων  παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα υπόλοιπα όργανα, όπως το ήπαρ και το πάγκρεας.
    • ERCP: Η ERCP επιβεβαιώνει ή διαψεύδει όλα τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων.

    Πώς θεραπεύεται η χολαγγειίτιδα;

    Η χολαγγειίτιδα αντιμετωπίζεται με διπλή θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει φαρμακευτή αγωγή και ταυτόχρονα  επεμβατική αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα.

    Χολαγγειίτιδα Χολαγγειίτιδα

    Στην επεμβατική μέθοδο εφαρμόζεται η τεχνική ΕRCP. Ο εξειδικευμένος χειρούργος χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο, το οποίο μέσα από το στόμα περνά στο εσωτερικό του οργανισμού και φτάνει μέχρι τον δωδεκαδάκτυλο. Εκεί ανιχνεύει το φύμα του Vater, μέσα από το οποίο καταφέρνει να φτάσει στα χοληφόρα και τον παγκρεατικό πόρο.  Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να γίνει διάγνωση σχετικά με το αν πρόκειται για καρκίνο του φύματος, λίθο ή για δωδεκαδακτυλικό εκκόλπωμα. Στην συνέχεια, ακολουθεί ενδοσκοπική σφικτηροτομή και εξασφαλίζεται  η είσοδος στον χοληδόχο και τον παγκρεατικό πόρο. Ανάλογα με το ποια αιτία θα διαγνωστεί ότι προκαλεί  την χολαγγειίτιδα, ακολουθείται και η αντίστοιχη διαδικασία ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα.

    Επικοινωνία Επικοινωνία