Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι μικρές αναπτύξεις που σχηματίζονται στην εξωτερική πλευρά της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που αποθηκεύει τη χολή και τη μεταφέρει από το ήπαρ στο λεπτό έντερο.

    Συνήθως το 95% των αναπτύξεων αυτών είναι μη καρκινικές (καλοήθεις) και το υπόλοιπο 5% μπορεί να είναι καρκινικές (κακοήθεις). Ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν ένα προμήνυμα για την ανάπτυξη καρκίνου πριν αρχίσουν να εμφανίζονται σοβαρότερα συμπτώματα. Πολλές φορές το μέγεθος του πολύποδα αποτελεί ένδειξη παρουσίας καρκίνου. Συγκεκριμένα:

    • Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης με διάμετρο μικρότερη από 1/2 ίντσα είναι συνήθως καλοήθεις και δεν χρειάζονται θεραπεία.
    • Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης με διάμετρο μεγαλύτερη από 1/2 ίντσα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μετατραπούν σε κακοήθεις.
    • Ενώ, οι πολύποδες χοληδόχου κύστης που είναι μεγαλύτεροι από 3/4 ίντσας είναι συνήθως κακοήθεις.

    Τι προκαλεί τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

    Δεν είναι σαφές ποιοι παράγοντες προκαλούν τους πολύποδες χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και η λειτουργία της είναι η αποθήκευση και η συγκέντρωση της χολής από το συκώτι.

    Συγκεκριμένα, η χολή χρησιμοποιείται από το σώμα για να διασπάσει και να απορροφήσει το λίπος. Η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου για να διασπάσει το λίπος. Εάν όμως, το σώμα αδυνατεί να διασπάσει το λίπος καλά, τότε οι πιθανότητες για να αναπτύξει κάποιος πολύποδες χοληδόχου κύστης αυξάνονται.

    Ποια είναι τα είδη πολυπόδων χοληδόχου κύστης;

    Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Τα είδη των πολυπόδων χοληδόχου κύστης είναι:

    • Ψευδοπολύποδες: Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πολύποδα, ο οποίος δεν εξελίσσεται σε καρκίνο. Οι ψευδοπολύποδες προκαλούνται από τις εναποθέσεις της χοληστερόλης και συνήθως, υποδηλώνουν φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.
    • Φλεγμονώδεις πολύποδες: Συχνά, συνδέονται με τη φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Συνήθως, εμφανίζονται σε άτομα που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια χολοκυστίτιδας και οξέων κολικών των χοληφόρων.
    • Αδενωματώδεις πολύποδες: Είναι σπάνιοι όγκοι που εμφανίζονται σε άτομα που είχαν πέτρες στη χολή. Οι πολύποδες αυτοί έχουν μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο.
    • Αδενομυωμάτωση : Εμφανίζεται με την αύξηση της ηλικίας και θεωρείται προκαρκινική βλάβη.
    • Κακοήθεις πολύποδες: Είναι σπάνιοι και έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των 2 εκατοστών.

    Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

    Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα που έχουν πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν πως εκδηλώνουν:

    • Ναυτία
    • Έμετο
    • Πόνο στη δεξιά πλευρά της άνω κοιλίας
    • Δυσπεψία

    Διάγνωση πολυπόδων χοληδόχου κύστης

    Επειδή οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν προκαλούν συμπτώματα, είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολύποδες εντοπίζονται μέσω άλλων εξετάσεων που γίνονται για άλλες παθήσεις του οργανισμού.

    Εάν ο γενικός χειρουργός εντοπίσει ότι ο ασθενής έχει πολύποδες χοληδόχου κύστης, τότε προτείνει εξέταση (υπερηχογράφημα) για τη διάγνωση του είδους του πολύποδα και του μεγέθους του.

    Θεραπεία πολύποδων χοληδόχου κύστης

    Η θεραπεία των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης σχετίζεται με το μέγεθος του πολύποδα.

    • Αν οι πολύποδες έχουν διάμετρο μικρότερη από 1cm, ο γιατρός προγραμματίζει υπερήχους ώστε να παρακολουθεί την ανάπτυξή του πολύποδα και τυχόν αλλαγές που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
    • Αν οι πολύποδες έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 1cm, ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).
    • Επίσης, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών όπως κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και αποφυγή λιπαρών τροφών μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά την υγεία.

    Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι μια αρκετά συχνή πάθηση και συνήθως είναι καλοήθεις. Ωστόσο, χρειάζεται συχνή παρακολούθηση των πολυπόδων με υπερήχους για έλεγχο τυχόν αλλαγών, ακόμη και όταν δεν εκδηλώνονται συμπτώματα.

    Επικοινωνία Επικοινωνία