ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η ομφαλοκήλη αναπτύσσεται όταν τμήμα του εντέρου ή λιπώδης ιστός παρουσιάζει διόγκωση μέσω ανοίγματος των κοιλιακών μυών γύρω από τον ομφαλό. Πρόκειται για μια συχνή περίπτωση κήλης (όπως η βουβωνοκήλη), η οποία συνήθως δεν είναι επιβλαβής. Εμφανίζεται πολύ συχνά στα βρέφη όπου, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί μέσα στο πρώτο έτος της ζωής τους. Η ομφαλοκήλη απαντάται επίσης συχνά στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Ομφαλοκήλη: Ποια είναι τα αίτια ανάπτυξής της;
Τα αίτια ανάπτυξης της ομφαλοκήλης μπορεί να είναι τα εξής:
- Αυξημένο σωματικό βάρος
- Πολλαπλές κυήσεις
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Συλλογή υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα
- Προηγηθείσα επέμβαση κοιλίας
- Μακροχρόνια περιτοναϊκή κάθαρση για τη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας
- Αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα λόγω χρόνιου βήχα, άρση βάρους, όγκου, κ.α.
- Γενετική προδιάθεση
Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο ομφάλιος λώρος περνά από ένα μικρό άνοιγμα στους ορθούς κοιλιακούς μυς του μωρού. Το άνοιγμα αυτό κλείνει κανονικά αμέσως μετά τη γέννηση. Εάν οι ορθοί κοιλιακοί μύες δεν ενωθούν μεταξύ τους στη λευκή γραμμή (μέση) του κοιλιακού τοιχώματος, τότε μπορεί να αναπτυχθεί ομφαλοκήλη κατά τη γέννηση ή αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου.
Συμπτώματα Ομφαλοκήλης
Τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης αφορούν σε ένα μαλακό πρήξιμο ή διόγκωση κοντά στην περιοχή του ομφαλού. Στα βρέφη με ομφαλοκήλη, η διόγκωση μπορεί να είναι ορατή μόνο όταν κλαίνε, βήχουν ή πιέζονται.
Στις περιπτώσεις ομφαλοκήλης σε παιδιά, η διόγκωση συνήθως είναι ανώδυνη.
Συχνά συνοδά συμπτώματα της ομφαλοκήλης είναι τα παρακάτω:
- Κοιλιακό άλγος
- Δυσφορία στην κοιλιακή περιοχή
- Αίσθημα βάρους στο στομάχι
- Δυσπεψία
- Εντερικές διαταραχές
Πώς τίθεται η διάγνωση της Ομφαλοκήλης;
Η διάγνωση της ομφαλοκήλης τίθεται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση κατά την κλινική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συστήσει απεικονιστικό έλεγχο, όπως ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα κοιλίας, με σκοπό την αναγνώριση τυχόν περαιτέρω επιπλοκών.
Πώς αντιμετωπίζεται η Ομφαλοκήλη;
Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδιών με ομφαλοκήλη αποκαθίστανται από μόνες τους μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Συχνά ο γιατρός, κατά την κλινική εξέταση, πιέζει την κήλη προς τα μέσα για την ανάταξή της. Ωστόσο, επισημαίνεται πως αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πραγματοποιείται από κάποιο άλλο άτομο εκτός εξειδικευμένου ιατρού.
Η χειρουργική επέμβαση στα παιδιά έχει ένδειξη όταν:
- Είναι επώδυνη
- Η διάμετρός της ξεπερνά τα 2 εκατοστά
- Δεν υποχωρεί έπειτα από την ολοκλήρωση των 2 ετών
- Η ομφαλοκήλη εγκλωβίζεται ή παρουσιάζεται περίσφιξη στο έντερο
Στην περίπτωση των ενηλίκων με ομφαλοκήλη, συστήνεται χειρουργική επέμβαση για την αποτροπή επιπλοκών. Η επέμβαση έχει μεγαλύτερη ένδειξη όταν η κήλη αυξάνεται σε μέγεθος ή προκαλεί πόνο.
Με τη σύγχρονη λαπαροσκοπική τεχνική, η διαδικασία χαρακτηρίζεται από ελάχιστη επεμβατικότητα, μειώνοντας έτσι σημαντικά την ταλαιπωρία του ασθενούς. Κατόπιν πολύ μικρής τομής στην περιοχή του ομφαλού, ο χειρουργός αποκαθιστά τη βλάβη και στη συνέχεια εφαρμόζει ειδικό πλέγμα για την εξασφάλιση μόνιμου κλεισίματος και την αποφυγή πιθανότητας υποτροπής.
Η λαπαροσκοπική τεχνική μειώνει την αιμορραγία και τον πόνο. Η νοσηλεία είναι ελάχιστη, ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, ενώ πολύ σύντομα επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητές του.
Ακολουθήστε μας: