Νόσος του Crohn ονομάζεται μια πάθηση που προκαλείται στον πεπτικό σωλήνα. Δημιουργείται φλεγμονή σε κάποιο κομμάτι του, κάτι που επιδρά καταστροφικά στην ομαλή του λειτουργία. Η συγκεκριμένη νόσος πλήττει συχνά τους νεότερους ανθρώπους και παρατηρείται ότι προσβάλλει τις περισσότερες φορές ένα τμήμα του λεπτού εντέρου που ονομάζεται ειλεός. Η νόσος του Crohn σχετίζεται άμεσα με την κληρονομικότητα. Αν στο οικογενειακό περιβάλλον ενός ατόμου υπάρχει κάποιο μέλος που έχει νοσήσει, αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει και το ίδιο.
Η αιτία που προκαλεί την νόσο του Crohn στον οργανισμό ωστόσο δεν είναι μόνο κληρονομική. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν αυτή την νόσο καθώς η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να επιδράσει με επιθετικό τρόπο στο πεπτικό σύστημα. Ευάλωτοι απέναντι σε αυτή την νόσο είναι, επίσης, οι καπνιστές, όσοι παρουσιάζουν σοβαρά γαστρεντερολογικά προβλήματα και οι ασθενείς με μη φυσιολογική ισορροπία στα βακτήρια του εντέρου.
Νόσος του Crohn – Συμπτώματα
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της νόσου είναι ο πονόκοιλος. Συνήθως επικεντρώνεται χαμηλά, στην δεξιά μεριά της κοιλιακής χώρας. Ο ασθενής, όμως, μπορεί να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα όπως:
- Κράμπες στο στομάχι
- Διάρροια
- Απώλεια βάρους
- Εκκρίσεις αίματος στα κόπρανα
- Κόπωση
Όταν υποτροπιάζει η νόσος, ο ασθενής μπορεί να κάνει και πυρετό. Τα συμπτώματα άλλοτε είναι σταθερά και άλλοτε εξαφανίζονται και επανέρχονται ξανά. Ο ασθενής θα πρέπει έγκαιρα να απευθυνθεί σε έναν γαστρεντερολόγο – χειρουργό καθώς η υποτροπή της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά επεισόδια, τα οποία επηρεάζουν την υγεία των ματιών, του στόματος, των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Όταν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn αντιμετωπίζονται έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία, το προσδόκιμο ζωής παραμένει φυσιολογικό.
Νόσος του Crohn – Διάγνωση
Ο γαστρεντερολόγος – χειρουργός για να αποκτήσει μια σαφή εικόνα του προβλήματος θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό του πεπτικού σωλήνα. Γι΄ αυτόν το λόγο, ο ασθενής υποβάλλεται σε κολονοσκόπηση ή μαγνητική τομογραφία, ανάλογα με την περιοχή που έχει προσβάλλει η νόσος. Χάρη σε αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός μπορεί να κάνει βιοψία και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της νόσου. Στη συνέχεια θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα καταλήξει στην κατάλληλη θεραπεία.
Νόσος του Crohn – Θεραπεία
Η νόσος του Crohn μέχρι στιγμής δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αλλά μπορεί να γίνει ελεγχόμενη ώστε να μην επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή. Ο γιατρός συνταγογραφεί ειδική φαρμακευτική αγωγή που διατηρεί τη νόσο σε ύφεση και ανακουφίζει τον ασθενή από τα έντονα συμπτώματά της. Αν δε λειτουργήσει η συντηρητική αγωγή, τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται όταν:
- έχει δημιουργηθεί απόφραξη ή διάτρηση
- έχουν προκληθεί συρίγγια
- έχει εμφανιστεί απόστημα
- δεν καλυτερεύει η κατάσταση του ασθενή
Πλέον διενεργείται και λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία, η οποία αποτελεί μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης. Κατά τη διάρκειά της, ένα ειδικό εργαλείο εισέρχεται στην κοιλιακή χώρα μέσα από μία μικρή τομή και ο χειρουργός εκτελεί με μεγαλύτερη ασφάλεια την επέμβαση. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά για τον ασθενή. Μερικά από αυτά είναι:
- Μικρότερη παρέμβαση στους ιστούς
- Ταχύτερη νοσηλεία
- Λιγότερος πόνος
- Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα
Μετεγχειρητική περίοδος
Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια νόσος. Ο ασθενής θα πρέπει να μάθει να ζει μαζί της και να την αντιμετωπίζει, όταν βρίσκεται σε οξεία φάση. Η σωστή φροντίδα της υγείας είναι απαραίτητη για να μην επηρεαστεί η ποιότητα ζωής του. Η νόσος επηρεάζει σημαντικά τη σχέση του ασθενή με το φαγητό καθώς προκαλεί ανορεξία και αναποτελεσματική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Γι΄ αυτό το λόγο ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διατροφή, η οποία να περιλαμβάνει ορισμένες τροφές, όπως το τυρί, τα αυγά, το γιαούρτι, το αβοκάντο, τις πατάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τι μπορεί να προκαλέσει την νόσο Crohn;
Η νόσος Crohn μπορεί να προκληθεί από τα εξής:
- Κληρονομικότητα
- Ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα
- Κάπνισμα
- Ασθενείς με γαστρεντερολογικά προβλήματα
Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής;
- Κοιλιακό άλγος
- Κόπωση
- Αίμα στα κόπρανα
- Διάρροια
- Απότομη απώλεια βάρους
- Κράμπες στο στομάχι
- Πυρετός (σε σοβαρές καταστάσεις)
Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος Crohn;
Ο ασθενής υποβάλλεται σε κολονοσκόπηση ή μαγνητική τομογραφία, ούτως ώστε ο γιατρός να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό του σωλήνα.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η συντηρητική αγωγή αφορά, κυρίως, την υποχώρηση των συμπτωμάτων π.χ. φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προσφέρει την οριστική λύση στο πρόβλημα μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
Ακολουθήστε μας: