Μερική / Ολική Θυρεοειδεκτομή

Τι είναι η μερική/ολική θυρεοειδεκτομή;

 

Μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση στην οποία ο χειρουργός πραγματοποιεί μερική ή ολική αφαίρεση του θυροειδούς αδένα. Αυτό είναι απαραίτητο όταν ο θυροειδής επηρεάζει την λειτουργία του υπόλοιπου οργανισμού.  Αυτό συμβαίνει για 3 λόγους:

  • Υπερθυρεοειδισμός: Υπερβολική έκκριση θυρεοειδικών ορμονών(πχ θυροξίνη) λόγω υπέρ-λειτουργίας του θυροειδούς. Πρόκειται για μία πάρα πολύ συχνή ενδοκρινολογική πάθηση.
  • Όζοι: Παρουσία ενός ή περισσότερων όζων στον ιστό του θυρεοειδούς (ειδικά αν υπάρχει περίπτωση για καρκίνο)
  • Βρογχοκήλη: Εάν είναι σε μικρό βαθμό, η συντηρητική αγωγή είναι επαρκής. Εάν όμως η βρογχοκήλη είναι ογκώδης και προκαλεί δύσπνοια, σφίξιμο στον τράχηλο κ.ο.κ., τότε χρειάζεται χειρουργείο.

Κατά την ολική θυρεοειδεκτομή, αφαιρείται εξολοκλήρου ο θυροειδής με γενική αναισθησία. Είναι μια λεπτή επέμβαση που πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια. Δίπλα βρίσκονται ζωτικά όργανα όπως οισοφάγος, οι καρωτίδες κ.ο.κ. Ο ασθενής μετά την επέμβαση μένει στο νοσοκομείο για 24 ώρες προληπτικά. Η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται σε 2 εβδομάδες. Τέλος, στην ολική θυρεοειδεκτομή, ο ασθενής θα πρέπει εφόρου ζωής ένα ειδικό χάπι για αντικατάσταση ορμονών.

Αντίθετα, στην μερική θυρεοειδεκτομή, πραγματοποιείται αφαίρεση μόνο του πάσχοντος τμήματος του θυρεοειδούς.

 

Τι είναι ο θυροειδής αδένας;

Πρόκειται για τον βασικότερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου. Ο θυροειδής βρίσκεται στο λαιμό, μπροστά από την τραχεία και κάτω από τον λάρυγγα. Ο ρόλος του είναι να αποθηκεύει ιώδιο και να παράγει σημαντικές ορμόνες. Η τριαιδοθυρονίνη και θυροξίνη περιέχουν ιώδιο και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των ιστών και η καλσιτονίνη βοηθά στη πέψη και στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Η μορφολογία του μοιάζει με πεταλούδα όπως πολλοί λένε, και αποτελείται από 2 λοβούς οι οποίοι συνδέονται μέσω του ισθμού. Ο θυρεοειδής είναι καταλυτικής σημασίας για τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει και πολλά προβλήματα. Ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό ορμόνης, να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό και πολλά άλλα.

Ποιες εξετάσεις προηγούνται του χειρουργείου;

Όπως και σε κάθε χειρουργείο, έτσι και στην μερική / ολική θυρεοειδεκτομή, απαιτείται ο προ εγχειρητικός έλεγχος. Ο ασθενής θα υποβληθεί σε ένα σύνολο εξετάσεων ώστε να γνωρίζει με ακρίβεια ο χειρουργός την κατάσταση. Κάποιες εξετάσεις είναι οι παρακάτω:

  • Aιματολογικές εξετάσεις: θα δείξουν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς όπως η θυροξίνη, η τριιωδοθυρονίνη και καλσιτονίνη.
  • Παρακέντηση του θυρεοειδούς: Πρόκειται για την πιο αξιόπιστη εξέταση από όλες. Πραγματοποιείται μέσω μιας λεπτής ένεσης που λαμβάνει υγρό από τους όζους, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κακοήθεια.
  • Υπερηχογράφημα: είναι η απεικόνιση του αδένα, το μέγεθος η μορφή και η παρεγχυματική σύσταση. Επίσης, ανιχνεύονται οι όζοι(θέση, όρια, ηχογένεια, μέγεθος, σχήμα) όπως και οι κύστες, εάν υπάρχουν.
  • Σπινθηρογράφημα: Μελέτη του όζου, δηλαδή αν αυτός είναι θερμός και επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών, ή ψυχρός και δεν επηρεάζει. Αυτή η εξέταση σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα, δημιουργούν μια πολύ κατατοπιστική εικόνα.

Μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα παραμείνει προληπτικά ένα 24ωρο συνήθως, και σπανιότερα 2 μέρες. Ελέγχονται συχνά τα στοιχεία του αίματος και κυρίως το ασβέστιο. Επίσης, τα ράμματα δεν χρειάζονται αφαίρεση καθώς είναι απορροφήσιμα.

O γιατρός-χειρουργός Γιώργος Νικολαΐδης με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής, είναι ένας από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για οτιδήποτε σας απασχολεί. Χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του, είναι σε θέση να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία