Μασταλγία

Τι είναι η Μασταλγία;

Ο πόνος στο στήθος ή ιατρικά γνωστός ως μασταλγία («μαστός» και «άλγος»), προκαλείται από τοπική διαταραχή. Η μασταλγία είναι αρκετά συνήθης και υπολογίζεται πως επηρεάζει μεταξύ 60 και 80% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δύναται να οφείλεται σε όγκο, όπως μόλυνση ή κύστη στο στήθος. Συχνά προκαλεί εντάσεις, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η ανησυχία των γυναικών που υποφέρουν από πόνο στο στήθος, δεν είναι τόσο για τον πόνο αλλά για τη σκέψη ότι μπορεί να υφίσταται μια πιο σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού στα αρχικά του στάδια σπάνια προκαλεί πόνο.

2 τύποι Μασταλγίας και τα συμπτώματά τους.

Η μασταλγία μπορεί να παρουσιαστεί με δυο τύπους: Την κυκλική και τη μη κυκλική.

Η κυκλική μασταλγία είναι η πιο συχνή. Εμφανίζεται περίπου 1 εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση και συνήθως εντοπίζεται στο άνω και εξωτερικό τεταρτημόριο των μαστών. Ο πόνος είναι συνήθως αμφοτερόπλευρος, αν και ο ένας μαστός συνήθως εμπλέκεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον άλλο. Σημειωτέων, πως ο πόνος μπορεί να αντανακλάται στη μασχάλη ή στο χέρι. Συνοδεύεται από ένταση του μαστού (οίδημα ή φλεγμονή) που υποχωρεί αυθόρμητα όταν έρθει η έμμηνος ρύση.

Η μη κυκλική μασταλγία δεν σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο, συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών. Μάλιστα, ο πόνος αυτός περιορίζεται σε ένα μέρος του μαστού και είναι πάντα παρών.

Προσοχή στη σύγχυση: Πονάει ο μυς, όχι το στήθος!

Πολλές νεαρές ασθενείς που κάνουν αθλήματα αναζητούν ιατρική βοήθεια για πόνο στο στήθος, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που πονάει είναι ο μυς τους.

Ο δρ. Νικολαΐδης τονίζει ότι και οι δύο μαστοί στηρίζονται στον μείζονα θωρακικό, έναν μυ που χρησιμοποιείται για όλες τις κινήσεις του άνω κορμού και των χεριών. Για παράδειγμα, αθλήματα όπως το τένις, το βόλεϊ, το χόκεϊ ή οι όργανα εκγύμνασης στο γυμναστήριο, περιλαμβάνουν αναγκαστική κίνηση των χεριών και «δουλεύουν» το στήθος. Για αυτό το λόγο, κατά την εξέταση, η γυναίκα ερωτάται αν αθλήθηκε ή έκανε κάποια προσπάθεια (π.χ. απότομη κίνηση), μετά ψηλαφάται ο μυς, ώστε να εντοπιστεί αν ο πόνος προέρχεται από εκεί.

Ποια τα αίτια της Μασταλγίας;

Έχει υπολογιστεί ότι η κυκλική μασταλγία μπορεί να προκληθεί από τις ορμονικές αλλαγές που εκδηλώνονται στον εμμηνορροϊκό κύκλο, ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές γιατί επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους.

Αντίθετα, η μη κυκλική μασταλγία μπορεί να σχετίζεται με τραύμα, όπως χτύπημα στο στήθος ή πόνο στο στήθος, που ίσως προκαλείται από αρθρίτιδα. Ένας άλλος παράγοντας μπορεί επίσης να οφείλεται σε κύστη ή ινοαδένωμα.

Παρόλα αυτά, και ενώ δεν είναι σύνηθες ο καρκίνος του μαστού να προκαλεί πόνο, υφίστανται περιπτώσεις ορισμένες περιπτώσεις όπου τα εξογκώματα που προκαλούν πόνο μπορεί να είναι καρκινικά.

Συμβουλή ιατρού και θεραπεία

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κίνδυνος καρκίνου σε μια γυναίκα που παρουσιάζει τη μασταλγία ως μοναδικό σύμπτωμα είναι χαμηλός, γύρω στο 5-7%, και γενικά σχετίζεται περισσότερο με τη μη κυκλική, μονόπλευρη και επίμονη μασταλγία.

Όμως, η επίσκεψη στον ιατρό είναι επιβεβλημένη όταν:

  • Υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία, πυρετό ή ρίγη
  • Υπάρχουν αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού
  • Παρατηρείται έκκριση στη θηλή
  • Αντιλαμβάνεται η γυναίκα αίσθηση σβώλων ή εξογκωμάτων στο στήθος
  • Φαίνονται δερματικές αλλαγές στο στήθος, όπως ψώρα, βαθουλώματα ή ρυτίδες
  • Η θηλή είναι ανεστραμμένη
  • Ο πόνος στο στήθος είναι επίμονος, παρεμβαίνει στην καθημερινή ρουτίνα ή βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του μαστού

Η μαστογραφία είναι συνήθως φυσικό επακόλοθο κατά την αξιολόγηση ασθενούς με πόνο στο στήθος. Ωστόσο, θα πρέπει να εκτελείται σε ασθενείς με μασταλγία και ηλικίας άνω των 35 ετών και με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή παράγοντες κινδύνου για αυτόν. Επίσης όταν υπάρχουν αλλοιώσεις στη φυσική εξέταση όπως παρουσία μάζας, ή/και αιματηρή έκκριση.

Το υπερηχογράφημα θα πρέπει να πραγματοποιείται σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που παρουσιάζουν συνεχή μη κυκλική εντοπισμένη μασταλγία ή μασταλγία που δεν υποχωρεί σε ιατρική αντιμετώπιση. Η τιμή ορού των ορμονών είναι συνήθως φυσιολογική. Όταν όμως η μασταλγία συνοδεύεται από έκκριση γάλακτος από τις θηλές, συνιστάται να ζητήσετε ένα επίπεδο προλακτίνης.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά με την ενημέρωση της ασθενούς. Οφείλει να καθησυχάζεται η ασθενής ότι το σύμπτωμά της συνήθως δεν είναι ενδεικτικό μιας σοβαρής ασθένειας ή μιας ασθένειας που τη θέτει σε κίνδυνο, όπως ο καρκίνος του μαστού. Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, ο καρκίνος του μαστού σπάνια εκδηλώνεται με πόνο μεταξύ των αρχικών του συμπτωμάτων. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να καθησυχαστεί η ασθενής και να απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο του καρκίνου. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για το 85% των ασθενών και βελτιώνει τον πόνο τους. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται παράγοντες που προκαλούν κατακρήμνιση όπως τα τσιγάρα (νικοτίνη).

Η καλύτερη επιλογή για την έναρξη της θεραπείας είναι η χρήση αντιφλεγμονωδών, στα οποία και οι περισσότερες ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά. Σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι ισχυρός, επίμονος και σοβαρός, μπορούν να ξεκινήσουν άλλα φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη, η βρωμοκρυπτίνη ή η δαναζόλη.

Τέλος, είναι σημαντικό οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και στην μετεμμηνόπαυση να κάνουν αυτοεξέταση μαστών για να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε αλλοίωση ή ανωμαλία στους μαστούς.

 

Συνοψίζοντας, η μασταλγία είναι μια συχνή πάθηση, που στην πληθώρα των περιπτώσεων δεν είναι ανησυχητική και αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να εμπιστευτεί η γυναίκα τον μαστολόγο της. Ο δρ. Νικολαΐδης αποτελεί τη πρώτη επιλογή πολλών γυναικών καθώς με την πολύχρονη πείρα και άρτια κατάρτησή του, εμπνέει εμπιστοσύνη και πραγματοποιεί ακριβείς διαγνώσεις. Συμβουλεύει και εξετάζει με άκρα εμπιστευτικότητα και αντιμετωπίζει την εκάστοτε ασθενή πρωτίστως ως άνθρωπο.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία